ΔΙΕΘΝΗ

Το σχέδιο της Ευρώπης για να διαιρέσει τη Μ. Βρετανία και να ακυρώσει το Brexit

Έχουν ήδη περάσει τα πρώτα «κρίσιμα» εικοσιτετράωρα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι εξελίξεις για την πορεία της χώρας αρχίζουν να… μπερδεύουν ακόμη και τους πιο συνειδητοποιημένους για την απόφασή τους.   

 

 

Το βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε – πέρα από την επιθυμία του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και ένα βαθιά διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού Λονδίνο, Σκωτία, Γιβλαρτάρ και Β. Ιρλανδία ψηφίζουν υπέρ της παραμονής της χώρας σε αντίθεση με τη Β. Αγγλία και η Ουαλία να επιδιώκουν το Brexit, ενώ το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων αλλά και η ηλικία του ήταν εκείνοι οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν της επιλογή τους.

Μπορεί να είναι ακόμη για εκδικητικές τάσεις ή θυμωμένους ηγέτες όμως το βέβαιο είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο πάτησε τον… κάλο κάποιων. Έτσι οι αντιδράσεις δεν άργησαν να ξεκινήσουν και οι «παίκτες» να επιλέξουν στρατόπεδο.

Με την αρχή να γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, ανοίγοντας – σαν γνήσιοι τζέντλεμεν – την πόρτα για να περάσουν οι Άγγλοι.

Αυτός είναι ο πιο ξεκάθαρος και γρήγορος τρόπος να δείξουν πως η απόφαση που πήρε ο βρετανικός λαός είναι οριστικός και αμετάκλητος, το μόνο που απομένει είναι να γίνει σύντομα και χωρίς να χρονοτριβούν η «επιθυμία» τους πράξη και φυσικά να αντιληφθούν πως οι φήμες για μετατροπή του ΝΑΙ σε ΟΧΙ είναι και θα παραμείνουν ένα… ελληνικό κακόγουστο αστείο.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, τη βιασύνη των Ευρωπαίων δεν συμμερίζονται ούτε στο στρατόπεδο του Brexit αλλά ούτε και στη βρετανική κυβέρνηση. Ακόμη και ο Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. ενώ και ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, είπε πως «θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο»

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φαίνεται να χτυπά φιλικά στην πλάτη τους Βρετανούς και να αποτελεί τον έναν και μοναδικό  τους σύμμαχο γεγονός που επισφράγισε και ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, λέγοντας πως «η πόρτα του προέδρου Γιούνκερ είναι ανοιχτή».

Έτσι την ίδια ώρα που οι ευρωπαίοι "πιέζουν" τη Βρετανία να μπει στο άρθρο 50, αποχωρώντας όσο πιο γρήγορα από τους 28, η Σκοτία ετοιμάζεται για νέο δημοψήφισμα με άγριες διαθέσεις έναντι στους συντοπίτες του. 

Έτσι οι εταίροι με τις πιέσεις τους ή θα καταφέρουν οι Βρετανοί να… πάρουν πίσω το Brexit ή να διασπάσουν μια για πάντα και σε χιλιάδες κομμάτια τη Βρετανία βγάζοντας στην επιφάνεια τις χαώδεις διαφορές των Βρετανών.  

Αυτή τη στιγμή η Βρετανία δεν βρίσκεται σε μονόδρομό αλλά σε… ένα σταυροδρόμι. Που πολλές φορές είναι και χειρότερο. 

parapolitika.gr