ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο για την συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη

 

Άμεση ανάγκη ρευστότητας ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ έχει ο Όμιλος Μαρινόπουλος και εάν το ποσό αυτό δεν εξευρεθεί είναι πιθανόν να ναυαγήσει η προσπάθεια σύμπραξης με τον Σκλαβενίτη.

Ο Όμιλος Σκλαβενίτη φέρεται να έχει ζητήσει από τις τράπεζες μια προχρηματοδότηση της Μαρινόπουλος ώστε να πληρωθούν τα ενοίκια του δικτύου, να τακτοποιηθούν οι οφειλές στο προσωπικό και να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα και το βασικό της επιχείρημα είναι πως είναι ανώφελο να επενδύσει σε μια επιχείρηση που θα είναι «ημιθανής».

Οι τράπεζες ωστόσο δεν είναι πρόθυμες για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι προ μηνών χορήγησαν 50 εκατ. ευρώ στον Μαρινόπουλο και τα κεφάλαια αυτά εξανεμίσθηκαν, ενώ οι ίδιες βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής διότι χρηματοδότησαν την εταιρεία στη βάση των ελλιπέστατων ισολογισμών της περιόδου 2012 – 2014

Πάντως παρά το γεγονός πως η χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος είναι στον αέρα ο οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος που διενεργεί η PWC για λογαριασμό του Σκλαβενίτη έχει επιταχυνθεί και ήδη έχουν σταλεί επιστολές στους προμηθευτές με τις οποίες τους ζητούνται να γνωστοποιήσουν τις απαιτήσεις που έχουν από την αλυσίδα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επιπλέον υποχρεώσεις που ως σήμερα δεν είναι γνωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ομίλου Σκλαβενίτη προς τις τράπεζες είναι να υπάρξει μια αναδιάρθρωση των δανείων του Μαρινόπουλου (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μειωμένα επιτόκια κ.α.) και επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή των προμηθευτών, κάτι που προϋποθέτει πως οι τελευταίοι θα αποδεχθούν «κούρεμα» των απαιτήσεων τους κατά 40%.