ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις – «Μαζεύτηκαν» οι αντάρτες μετά το «μασάζ»

Φαγωμάρα και γκρίνια, χωρίς πάντως να απειλείται η πλειψηφία, φέρνει στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη μεταφορά όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο με επικεφαλής έναν γάλλο τεχνοκράτη, επί χρόνια σύμβουλο της Κριστίν Λαγκάρντ, Ζακ Λε Παπ. Οι πρώτες δημόσιες διαφωνίες ήρθαν από το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Δημαρά. 

 

 

«Πυροσβέστης» ο Φλαμπουράρης

Το αντάρτικο τω βουλευτών των Οικολόγων – Πράσινων διήρκησε λίγες ώρες, καθώς ενώ δήλωσε αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο προκαλώντας, το μεσημέρι της Τρίτης αναδιπλώθηκαν έπειτα από την πυροσβεστική παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Στις 12:00 το μεσημέρι είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και φαίνεται ότι η λύση βρέθηκε, μετά το αναγκαίο «μασάζ».

«Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες φαίνεται ότι έπεισαν τα δύο στελέχη των Οικολόγων και τελικά θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. 

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Τσιρώνης και Δημαράς έλαβαν διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι εν λόγω ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πλροφορίες, σε άτυπη συζήτηση που έγινε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους Οικολόγους ότι δεν είναι βούληση της κυβέρνησης να πουλήσει το νερό, λέγοντας τους χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, πουλήθηκε χωρίς να είναι στο υπερταμείο».

Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Η μεταφορά των ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές) στο Υπερταμείο έχει προκαλέσει γκρίνιες και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που «φυσάνε και ξεφυσάνε» στ πηγαδάκια της Βουλής, καθώς βλέπουν να πέφτει και το τελευταίο προπύργιο των προεκλογικών εξαγγελιών, περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν για ακόμη μια φορά τα σκληρά νομοσχέδια, κατ'εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εισήγαγε το νομοσχέδιο, παραδέχτηκε χθες ότι μπορεί στο μέλλον αυτές οι ΔΕΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εχει δίκιο ο κ.Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον ιδιωτικοποίηση. Αλλά όσο εγώ θα είμαι υπουργός δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού και των άλλων ΔΕΚΟ. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την υπογραφή μας σε κάτι τέτοιο τώρα εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση και αποφασίσει ιδιωτικοποιήσεις θα πάρει και την ευθύνη».

Ο Ιησούς Χριστός και ο Χρήστος Σπίρτζης

Νωρίτερα Σπίρτζης και Σκουρλέτης προσπάθησαν να πείσουν ότι η μεταβίβαση των ΔΕΚΟ δεν σημαίνει και ιδιωτικοποίηση.

Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης επικαλέσθηκε ακόμη και τον Ιησού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε εκείνος θα αγόρασε επιχειρήσεις με τόσα χρέη.

«Δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν να υπάρξει ιδιώτης που θα ενδιαφερθεί για έναν φορέα που έχει 800 εκατομμύρια ευρώ δάνειο, δεν έχει περιουσία κι έχει πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει. Άρα οι καταγγελίες ότι πάνε αυτοί οι φορείς για πώληση δεν ισχύει. Αυτοί οι φορείς δεν πάνε για πώληση. Δεν πάνε για ιδιωτικοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ καθοδηγούνται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΝΔ ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο μόνο που πιστεύει είναι στον «πολιτικό χαμελαιοντισμό».

Μάλιστα διερωτήθηκε ειρωνικά «λέτε δεν θα κάνετε ιδιωτικοποιήσεις αλλά αξιοποίηση. Τι θα κάνετε δηλαδή; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε και θα φτιάξετε παιδικές χαρές;».

Σκουρλέτης: Δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις, αναδιοργανώνεται η αγορά ενέργειας 

Ο πιο σκληρός από όλους εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επέμεινε στη γνωστή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ «η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση απλά βοηθά να αναδιοργανωθεί η αγορά ενέργειας» και πρόσθεσε οτι έτσι  όλα εναρμονίζονται  με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο υπουργός περιβάλλοντος κατηγόρησε τη ΝΔ για υπονόμευση και στρατηγική αμηχανία , ανέφερε ότι αν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει στρατηγική θέση σε υπουργείο θα ξεπουλήσει τα πάντα  ενώ  χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το θέμα των μέσων ενημέρωσης αλλά και για το πως παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τις ειδήσεις περί  του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών: « οι φράσεις έχουν χάσει το νόημα τους, διατυπώνονται μόνο ψεύδη όπως αυτά που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εκτελεστές συμβολαίων κάνουν επίθεση στην κυβέρνηση και στηρίζουν τη διαπλοκή», είπε.