ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραδώσει την Παρασκευή τα κλειδιά του Λευκού Οίκου αλλά η δημοτικότητά του παραμένει πολύ υψηλή, σχεδόν στα επίπεδα που βρισκόταν και την εποχή που αναλάμβανε τα καθήκοντά του, πριν από οκτώ χρόνια.

 

 

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου δίνουν, η μία μετά την άλλη, πολύ κολακευτικά ποσοστά στον απερχόμενο πρόεδρο. Η τελευταία, που διενεργήθηκε από το CNN/ORC και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών εγκρίνει τις ενέργειές του. Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό για τον Ομπάμα από τον Ιούνιο του 2009.

Σε σύγκριση με τους προκατόχους του, βρίσκεται στην τρίτη θέση όλων των εποχών, πίσω από τον Μπιλ Κλίντον (ποσοστό δημοτικότητας 66% τον Ιανουάριο του 2001, όταν αποχωρούσε από την προεδρία των ΗΠΑ) και τον Ρόναλντ Ρίγκαν (64% τον Ιανουάριο του 1989).

Σχεδόν δύο στους τρεις Αμερικανούς (ποσοστό 65%) θεωρούν ότι η προεδρία του ήταν «επιτυχημένη».

Ο 55χρονος Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει σήμερα το βράδυ την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Την Παρασκευή θα παραδώσει την προεδρία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες είχε και πάλι καταγγείλει τις «νοθευμένες δημοσκοπήσεις», με αφορμή μία που έδειχνε ότι η δημοτικότητά του είναι η μικρότερη για νεοεκλεγμένο πρόεδρο εδώ και δεκαετίες.