ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ στο Eurogroup – Συνεδριάζουν Σόιμπλε, Τόμσεν, Ντάισελμπλουμ και Λε Μερ για το χρέος

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ. 

Όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου στο τραπέζι είναι νέο προσχέδιο απόφασης. 

Νωρίτερα, το Eurogroup είχε διακόψει τις εργασίες του προκειμένου να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέταζε αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία για να προχωρήσει η συζήτηση ή η προσπάθεια θα εγκαταλειφθεί για σήμερα

Συνεπώς όσο μένουν μέσα και συνεχίζουν την συζήτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου. 

Σε σχέση με το Eurogroup, η ίδια πηγή είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θέμα, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το θέμα του χρέους και η συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά.

Οι πιθανότητες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, είναι εξαιρετικά υψηλές. 

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, δεν θα απέχει πολύ από την απόφαση της 25ης Μαΐου του 2016 στη φρασεολογία και φυσικά δεν θα αποκλίνει καθόλου όσον αφορά την ουσία, με τη διαφορά, ότι το πρώτο σκέλος της απόφασης έχει ήδη εκτελεστεί (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και έχει απομειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες στο σύνολό του. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.