ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση Τσίπρα μας έβαλε σε μνημόνιο 45ετίας

«Η κυβέρνηση διαμορφώνει κατά καιρούς φευγαλέα αφηγήματα για όλα και για το αντίθετό τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπει όχι απλά σε ένα μνημόνιο 4 αλλά σε μνημόνιο διαρκείας, 45 ετών όπως είπε και ο τεχνοκράτης κ. Βίζερ» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στη Βουλή για να νέα προαπαιτούμενα. Ειδικά για την επέκταση του «παγώματος» στις αυξήσεις των συντάξεων εως το 2022 επιφέρει συνολικά περικοπές 3,3 δις ευρώ.

 

 

 

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη κάθε στρατηγικής και σημείωσε πως είτε έχει – ή προσπαθεί να δημιουργήσει – «ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης»

Εγκάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας:  «Εχετε διαπαιδαγωγήσει την κοινή γνώμη ότι όλα θα λυθούν με μια μαγική και χαριστική κίνηση από τους εταίρους. Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς μοντέλο αναπτυξιακό, εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος και αν δεν υπάρξει εθνική συνέγερση γύρω από ένα κοινό στόχο».
 

Και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ακριβώς επιδιώκει για το χρέος.   

 «Τι ζητάτε για το χρέος; Πείτε τι θέλετε. Μια φιλική δήλωση όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος τώρα; Θέλετε ότι σας δώσουν;» ανέφερε και επισήμανε αν ξέρει η κυβέρνηση τι σημαίνουν για το χρέος όλα όσα συμφώνησε τον Ιούλιο του 2015.

«Ξέρετε τι έχει συμβεί από τον Ιούλιο του 2015; Έχετε δεχθεί επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλη ονομαστική μείωση και πως οι παραμετρικές αλλαγές δεν θα έχουν κόστος για τους δανειστές. Τώρα η σταθεροποίηση των κυμαινομένων επιτοκίων γίνεται με κόστος ελληνικό. Γι αυτό και η απόδοση της λύσης στο 2060 είναι τόσο χαμηλή. Δεν θα δώσουν παραμετρικές αλλαγές που αυξάνουν το δικό τους έμμεσο κόστος. Το περιθώριο είναι στενό και το κάνατε ακόμα στενότερο με το πρωθύστερο στο πλεόνασμα» εκτίμησε.