ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, όπως αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον για το βιβλίο προσφορών, το οποίο έκλεισε στις 16:00.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Ελλάδα άντλησε 3 δις ευρώ, από τα συνολικά κεφάλαια ύψους άνω των 6,5 δις ευρώ που προσέφεραν επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά τουλάχιστον δύο φορές το ζητούμενο ποσό.

Η απόδοση του ομολόγου ορίστηκε στο 4,625%, έναντι 4,95% του αντίστοιχου τίτλου του 2014, της αμέσως προηγούμενης φοράς δηλαδή που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές.

Εκτιμάται ότι από τα 3 δις τα μισά αφορούν την ανταλλαγή του νέου τίτλου με ομόλογα του 2014 και τα άλλα μισά την εισροή «φρέσκου χρήματος» στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ένα «λογικό επιτόκιο».

Με μια διπλή πεποίθηση εμφανίσθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, μετά τις επαφές που είχε με Παυλόπουλο, Μητσοτάκη και Στουρνάρα.

«Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια», όπως είπε ο Μοσκοβισί. Και δεύτερον, ότι η χώρα μας έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα: είναι η ώρα -συμπλήρωσε- να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε πριν από λίγο τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια. Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.