ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τι σκότωσε ξαφνικά 100 ιπποπόταμους σε μια λίμνη της Ναμίμπια…

Περισσότεροι από 100 ιπποπόταμοι έχουν πεθάνει στη Ναμίμπια, ανακοίνωσαν αρχές σε εθνικό πάρκο. Όλα τα ζώα πέθαναν  την περασμένη εβδομάδα γύρω από μια λίμνη στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής. Εικόνες από το Εθνικό Πάρκο Bwabwata δείχνουν τα σώματα άψυχων ιπποπόταμων να επιπλέουν στο νερό και αρπακτικά πουλιά να τρέφονται από τις σάρκες τους.   
Το τι σκότωσε μέσα σε τόσο σύντομα διάστημα τόσα πολλά ζώα είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ζώα πέθαναν από μια θανάσιμη βακτηριακή ασθένεια: Η ασθένεια του άνθρακα είναι μια επικίνδυνη, οξείας μορφής μολυσματική ασθένεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα όπλο μαζικής καταστροφή και προκαλείται από τον βάκιλο του άνθρακα. Είναι γνωστό ότι ο άνθρακας σκοτώνει βοοειδή, αλλά ακόμη και ανθρώπους κάτω υπό ειδικές συνθήκες. Ωστόσο, το πρόσφατο περιστατικό έχει διαταράξει τις αρχές, καθώς οι θάνατοι προήλθαν πολύ γρήγορα και ήταν διαδοχικοί.       
Το υπουργείο περιβάλλοντος της Ναμίμπια δήλωσε ότι το πρώτο νεκρό ζώο εντοπίστηκε την 1η Οκτωβρίου, αλλά ακολούθησαν γρήγορα δεκάδες θάνατοι. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί νεκροί 109 ιπποπόταμοι, αλλά φοβούνται πως η ασθένεια θα εξαπλωθεί καθώς κροκόδειλοι και άλλα αρπακτικά έχουν τραφεί από τα μολυσμένα ζώα. Εάν επιβεβαιωθεί η ασθένεια του άνθρακα θα είναι το πρώτο ξέσπασμα που επηρεάζει τη Ναμίμπια που είχε εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 1.300 ιπποπόταμους πριν από τους πρόσφατους θανάτους.  

Πηγή: lifo.gr