ΔΙΕΘΝΗ

Η στιγμή που ο εγκέλαδος χτύπα το Ιράν- Δεκάδες νεκροί (ΒΙΝΤΕΟ)

Φονικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ έπληξε χθες το βράδυ το βορειοανατολικό Ιράκ και γειτονικές περιοχές στο Ιράν και στην Τουρκία, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 145 νεκρούς και 860 τραυματίες.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου τριάντα χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια, ανέφερε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).
Σημειώθηκε στις 20:18 (ώρα Ελλάδας) και έπληξε περισσότερο το Ιράν – όπου σύμφωνα με την ιρανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 129 νεκροί και 300 τραυματίες— ενώ έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, όπου πάντως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. 


Η περιοχή που επλήγη περισσότερο στο Ιράν είναι η επαρχία Κερμανσάχ, που γειτονεύει με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ.
Ερωτηθείς σχετικά από την κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σημείωσε ότι είναι «δύσκολο να σταλούν ομάδες διάσωσης σε (ορισμένα) χωριά διότι οι δρόμοι έχουν κοπεί (εξαιτίας) κατολισθήσεων» που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.