menu_icon

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα επιστρέψουν οι δυο στρατιωτικοί μας: Νέες δηλώσεις από τον Φώτη Κουβέλη

17/05 @ 17:19

Πότε θα επιστρέψουν οι δυο στρατιωτικοί μας: Νέες δηλώσεις από τον Φώτη Κουβέλη

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, την συμπεριφορά της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, σε ότι αφορά την φυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι «προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, γιατί ενέταξε ένα απλό επεισόδιο σε μία επιθετική στάση».

 Αυτά δήλωσε ο κ. Κουβέλης, σήμερα στο πλαίσιο επίσκεψης του σε σχηματισμούς και μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στην  περιοχή της Λάρισας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι)Χρήστο Χριστοδούλου.  Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερο Λάρισας, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στη συνέχεια την 337 Μοίρα στην 110 Πτέρυγα  Μάχης.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και εντείνονται σε πολλαπλά επίπεδα. Και αναφέρομαι στο επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Έχουμε εντείνει αυτές τις προσπάθειες και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν με ρωτήσετε πότε εκτιμώ ότι θα απελευθερωθούν τα δύο στρατιωτικά μας  στελέχη, θα σας απαντήσω ότι κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «Οι δύο στρατιωτικοί μας κρατούνται παράνομα πολύ δε περισσότερο από την ώρα που δεν τους έχει διατυπωθεί καμία κατηγορία.»

« Είναι μία απαράδεκτη συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν που προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, γιατί ενέταξε ένα απλό επεισόδιο σε μία επιθετική στάση, σε μία επιθετική ρητορική, που έχω την εκτίμηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα τη συνεχίσει, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, στην προσπάθεια του να διαμορφώσει, όπως αφελώς πιστεύει, ένα πεδίο για αναθεώρηση Διεθνών Συνθηκών, που με εξαιρετική σαφήνεια ορίζουν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία σημείωσε: «Ζούμε σε μια περίοδο όπου η γειτονική χώρα εντείνει την επιθετική ρητορική της, αναδεικνύοντας ως δήθεν υπαρκτά, ζητήματα αμφισβήτησης σε ελληνικά νησιά. Είναι μια προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από την πλευρά της Τουρκίας όχι μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες του κ. Ερντογάν αλλά κυρίως γιατί θέλει να καθορίζει ως δήθεν υπαρκτά τα ζητήματα αμφισβήτησης  ή ακόμα, όπως λέει, και επικαιροποίησης-αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης.»

«Η χώρα μας είναι μια ειρηνική χώρα, είναι μια χώρα που θέλει την προαγωγή της ειρηνικής συνεργασίας και της συνύπαρξης στην ευρύτερη περιοχή και με τις άλλες χώρες. Ταυτόχρονα η πατρίδα μας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε όλες και όλοι αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια, με κατηγορηματικότητα καταγράφονται και ορίζονται και από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από τη Συνθήκη των Παρισίων αλλά συνολικότερα από το Διεθνές Δίκαιο.»

Εκτίμησε δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «Θα συνεχίσει αυτή την ρητορική και θα τη συνεχίσει διότι πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να ανοίξει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης, γιατί επιδιώκει να βρεθεί παρούσα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.» Ταυτόχρονα επισήμανε ότι « η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι και ευάλωτη και εύθραυστη στη βάση του γεγονότος ότι οι συμμαχίες της είναι και ταλαντευόμενες και κυμαινόμενες. Κατά συνέπεια η εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της επιθετικής ρητορικής και ό,τι αυτό μπορεί να έχει ως συνεπαγωγή, διαμορφώνει στη χώρα μας ιδιαίτερη συνθήκη ενίσχυσης του αποτρεπτικού της δυναμικού, τόσο στο επίπεδο των εξοπλισμών, όσο και στο επίπεδο, κατ’ εξοχήν του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Σχετικά με το προσφυγικό με αφορμή την παρουσία του στο Κουτσόχερο ο κ. Κουβέλης είπε «Οι ροές των προσφύγων αυξάνονται. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμβάλλει αποφασιστικά στο θέμα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, παρέχοντας  προσωπικό αλλά κυρίως σε ό, τι αφορά τις υποδομές, τους χώρους όπου οι πρόσφυγες καλούνται να μείνουν  ως φιλοξενούμενοι. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι συνολικότερο. Η χώρα μας έχει επωμισθεί τεράστια βάρη, αλλά στη βάση των ανθρωπιστικών της αξιών κάνει ό, τι είναι δυνατόν, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, με όσες δυνατότητες έχει, να ανταποκριθεί σε εκείνο που αντιστοιχεί ως συμπεριφορά στους ξένους πολίτες που έρχονται εδώ διωκόμενοι και αναζητούν μία καλύτερη ζωή».

Ο Κ. Κουβέλης κλήθηκε να απαντήσει και για την παραίτηση του Προέδρου του ΣΤΕ σχολιάζοντας«Ένας πρόεδρος ενός ανωτάτου δικαστηρίου δεν παραιτείται και μάλιστα δεν παραιτείται  δικαιολογώντας την παραίτησή του, με όσα κατά τη γνώμη του συγκροτούν επιχειρήματα». 

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ usay.gr ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!

(c) USAY.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center