GOOGLE NEWS

«Εργαλειοποίηση» της ακτιβιστικής παραβατικότητας από την κυβέρνηση φοβάται η ΝΔ

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Μόνο επικοινωνιακή, η ευκαιριακή δεν θα πρέπει να χαρακτηρίσει κανείς την σημερινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το καθεστώς εκτροπής και παραβατικότητας που επικρατεί στη χώρα. Οι επισημάνσεις  και οι χαρακτηρισμοί προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο πρωθυπουργός της βίας και της ανομίας, σηματοδοτούν και τις προθέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , όσον αφορά στο πλάνο που θα επιλεγεί, ώστε να προστατευτεί το έννομο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη.

Χωρίς να ασπάζονται κατ ανάγκην το δόγμα Σαμαρά «θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», οι επιτελείς της Πειραιώς εκτιμούν ότι το βασικό πρόβλημα προκύπτει από την πρόθεση της κυβέρνησης να κατηγοριοποιήσει, τις μορφές παραβατικότητας, μέσω «του πολιτικού προσήμου που κάθε φορά αποδίδει στις έκνομες ενέργειες». Όπως επισημαίνουν το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο, λόγω της αδράνειας, η της απροθυμίας να παρέμβουν ώστε να επιβληθεί η έννομος τάξη, αλλά εκ του γεγονότος ότι η ιδεοληψία των κυβερνητικών στελεχών αμνηστεύει εκ των προτέρων πράξεις βίας που αποτελούν περιπτώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χαρακτηρίζοντάς τες είτε ως ακτιβιστικές, είτε ως παράγωγα της εύλογης οργής συγκεκριμένων ομάδων και πολιτικών χώρων.

Είτε πρόκειται για μπαχαλάκηδες, αναρχικούς, είτε για τις καταδρομικές επιχειρήσεις του Ρουβίκωνα στη Ν.Δ καταλογίζουν βαριά πρόθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντίδρασης , αλλά και για την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν  « ότι δεν είναι εγκληματίες, πρόκειται για πλημμεληματικού χαρακτήρα ενέργειες».

 Πέραν της κριτικής, όμως δύσκολα κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα καθώς πιστεύουν ότι οι διασπορά του φαινομένου δημιουργεί τετελεσμένα, που θα χρειαστούν χειρουργικές τομές, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι διαχέεται φόβος ο οποίος μπορεί να «εργαλειοποιηθεί» ώστε να τρομοκρατήσει κρίσιμες μάζες σε σημαντικές για τις πολιτικές εξελίξεις συγκυρίες.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα αφεθεί όχι μόνο να κάνει τη δουλειά της, αλλά θα ενισχυθεί ως προς τα μέσα και τις δυνατότητες που θα μπορεί να αξιοποιεί. Την ίδια ώρα σχεδιάζουν το νέο καθεστώς αναφορικά με τα Σωφρονιστικά Ιδρύματα και την Ανασύσταση Ομάδων η κατάργηση των οποίων λειτούργησε παραλυτικά, ως προς την άμεση αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ως προς τα νομικά εργαλεία, κατ αρχήν θεωρούν ότι το πλαίσιο είναι επαρκές , αρκεί να τηρείται και ότι οι όποιες παρεμβάσεις  χρειαστούν θα νομοθετηθούν άμεσα.