menu_icon

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι χάνουν τα λεφτά και τις… διακοπές τους με την κατάρρευση της Tripsta!

28/06 @ 14:38

Ποιοι χάνουν τα λεφτά και τις… διακοπές τους με την κατάρρευση της Tripsta!

Ήταν ένα από τα μεγάλα success story στην ιστορία των νεοφυών επιχειρήσεων που όλοι πια γνωρίζουν ως start up. 

 

  • Tου ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

 

Oι νεώτεροι -κατά βάση- τουρίστες προτιμούσαν να χρησιμοποιούν την www.airtickets.gr για να προγραμματίζουν με χαμηλό κόστος τις διακοπές τους. Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας όμως η νεοφυής εταιρεία Tripsta ανακάλυψε ότι στο ταμείο της δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλύψει ακόμη και τις βασικές της υποχρεώσεις προς την ΙΑΤΑ.

 

Πρώτοι χαμένοι είναι οι 180 εργαζόμενοι της εταιρείας που πλέον μένουν χωρίς δουλειά. Οι πελάτες ακόμη ψάχνονται και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

 

Η ίδια η ανακοίνωση της Tripsta είναι αρκετά αποκαλυπτική:

 « H TRIPSTA και η AIRTICKETS ανακοινώνουν ότι τις προσεχείς ημέρες είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και να αναστείλουν προσωρινά την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των εταιρειών να αντεπεξέλθουν στην αναίτια και άδικη συμπεριφορά συνεργατών τους και συγκεκριμένα πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων, δυστυχώς η πρωτοφανώς άδικη, επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά απέναντί τους, αποστράγγισε αιφνίδια τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Το επιχειρηματικό πλάνο που εφαρμόστηκε, η περικοπή των δαπανών και η εξισορρόπηση των προβλημάτων ρευστότητας των εταιρειών οι οποίες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα και δημιούργησαν βάσιμες προοπτικές για την επιχειρηματική ανάκαμψή τους. Επιπλέον, η καινοτόμος συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες με την ΙΑΤΑ – που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο – και η πολύ ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.

Δυστυχώς, όμως, συγκεκριμένοι συνεργάτες, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη, αντί να σταθούν αρωγοί, υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό και με απαράδεκτο τρόπο έπληξαν την επιβίωση των δύο εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τόσο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Είναι αυτονόητο ότι η TRIPSTA και η AIRTICKETS στρέφονται εναντίον τους με όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα και ευελπιστούν στη δικαίωσή τους από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρος. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες, αφού εξάντλησαν κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκαν στη δύσκολη απόφαση της αναδιάρθρωσης και της προς το παρόν αναστολής έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων. 

Πρώτο μέλημα των εταιρειών υπήρξε η πλήρης εξασφάλιση των δεδουλευμένων και όλων των νόμιμων αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους τους και η εξόφληση όλων των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

H TRIPSTA και η AIRTICKETS ήταν και είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου και οι μοναδικές που ανταγωνίστηκαν ευθέως τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές τους, οι οποίοι άλλωστε θα είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από τη σημερινή εξέλιξη.

Οι ιστότοποι των εταιρειών λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά. Τα εκδοθέντα εισιτήρια και οι κρατήσεις όλων των πελατών συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση των δύο εταιρειών, με σεβασμό προς τους πελάτες τους και προς την ιστορία τους, θα εργαστούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία και με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Για κάθε εξέλιξη οι εταιρείες θα παράσχουν άμεση ενημέρωση προς όλους.»

 

Ο ιδρυτής της Tripsta κ. Φίλιππος Μπρίνκμαν ανακοίνωσε στους 180 εργαζόμενους της εταιρείας τον τερματισμό των συμβάσεων εργασίας τους με την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων. Θα παραμείνει μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων, ως προσωπικό ασφαλείας, για να εξυπηρετηθούν πελάτες που είχαν αγοράσει εισιτήρια από την πλατφόρμα της εταιρείας.

 

Το ερώτημα είναι αν η Tripsta μπορεί ακόμη να διεκπεραιώνει αυτά τα εισιτήρια…

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ usay.gr ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!

(c) USAY.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center