ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: «Άδικη και δυσμενής η εξαίρεση της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Στην απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Κρήτης, η οποία αφορά στην εξαίρεση της Κρήτης και την μη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην απόφαση του Δ.Σ. αναφέρονται, τα εξής: «Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης εκφράζει την έντονη αντίρρησή του για την επιλεκτική νομοθετική ρύθμιση της νησιωτικότητας και την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη εξαίρεση της Κρήτης από τη ρύθμιση του άρθρου 10 και συγκεκριμένα της μη καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) στις οικονομικές μονάδες και τους κατοίκους του νησιού, για τους εξής βάσιμους λόγους:

1. Η έννοια της νησιωτικότητας κατοχυρώνεται στο ισχύον Σύνταγμα της Χώρας ενιαία και χωρίς εξαιρέσεις, στα άρθρα 106 παρ. 1 και 101 παρ. 4.
2. Αδικαιολόγητα η Κρήτη εξαιρείται από το μέτρο του Μ. Ι., μέτρο, το οποίο συμβάλλει στην παροχή ίσων ευκαιριών συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Χώρας σε όλους τους πολίτες των νησιών.
3. Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των πολιτών κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος.
4. Η διάταξη του άρθρ. 10 του νόμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας.
5. Παρεμποδίζεται εντελώς παράνομα η ανάπτυξη της Κρήτης σε ευθεία σύγκρουση με το άρθρο 106 του Συντάγματος, κατά το οποίο το κράτος πρέπει να μεριμνά για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας στην χώρα.
6. Η έννοια του κοινωνικού κράτους, επιτάσσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της οικονομίας και ιδιαίτερα για τα νησιά που αποτελούν ευαίσθητες περιοχές του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.
Με την απόφασή της η ΠΕΔ ζητά η Κυβέρνηση άμεσα, να προχωρήσει στη διόρθωση της απαράδεκτης αδικίας και διακριτικής δυσμενούς μεταχείρισης της Κρήτης που καθιερώνει το άρθρο 10 του νομοσχεδίου “Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου(Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις”, εξαιρώντας τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της από το Μ.Ι.
Αν δεν εισακουστούμε από την εκτελεστική εξουσία, για την επίτευξη του στόχου της ένταξης των επιχειρήσεων και κατοίκων της Κρήτης στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, τότε να ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα στα εσωτερικά και διεθνή δικαστήρια.»
Ο κ. Λ. Αυγενάκης, με την παρέμβασή του ζητά από τον κο Υπουργό να προβεί σε όλες απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση και την, κατά το καλύτερο δυνατόν, άμεση και ουσιαστική διευθέτηση του προαναφερθέντος ζητήματος που θέτει το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης.

 

cretalive.gr