ΔΙΕΘΝΗ

«Βράζουν» στο Κόσσοβο με τον αμερικανό πρέσβη και μιλούν για πόλεμο!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Στην ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία -Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως όπως συνήθιζε στο άμεσο παρελθόν.

Έκανε μάλιστα λόγο για ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίησή τους, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου με την ανταλλαγή εδαφών χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη μία τέτοια προοπτική.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απάντησε προειδοποιώντας ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο» σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.