ΥΓΕΙΑ

Σωτήριο test βρίσκει έγκαιρα το μελάνωμα

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει το μελάνωμα στα αρχικά στάδια, προτού αυτό εξαπλωθεί σε όλο τον οργανισμό και αποβεί μοιραίο για τον ασθενή; Φυσικά και μπορεί, λένε τώρα Αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι παρασκεύασαν την εν λόγω εξέταση αίματος που μπορεί να σώσει πολλές ζωές. 

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Edith Cowan University ανακοίνωσαν ότι η νέα εξέταση θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν αυτό το είδος του καρκίνου του δέρματος προτού κάνει μεταστάσεις. «Οι ασθενείς των οποίων το μελάνωμα διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο έχουν ποσοστό επιβίωσης μια πενταετία κατά 90% με 99%» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής των ερευνητών Πολίν Ζένκερ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται σε λιγότερο του 50% αν ο καρκίνος εξαπλωθεί. «Αυτό είναι που καθιστά τόσο εντυπωσιακή αυτήν την εξέταση αίματος ως πιθανό εργαλείο ανίχνευσης της νόσου, γιατί μπορεί να εντοπίσει το μελάνωμα στα πολύ αρχικά στάδιά του, όταν είναι ακόμη θεραπεύσιμο».
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Oncotarget», έλαβαν υπόψη και τις κλινικές δοκιμές σε δείγμα 105 πασχόντων από μελάνωμα και 104 υγιών ανθρώπων.

Επιτυχία 79%

Η διαδικασία ανίχνευσε μελάνωμα αρχικού σταδίου στο 79% των περιπτώσεων, τόνισαν οι επιστήμονες. Σήμερα το μελάνωμα ανιχνεύεται με τη χρήση οπτικής σάρωσης από γιατρό και οι βλάβες στο δέρμα αφαιρούνται χειρουργικά και στέλνονται για βιοψία.
Η Ζένκερ είπε ότι η νέα διαδικασία περιλαμβάνει τον εντοπισμό αυτοαντισωμάτων τα οποία παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρώντας στον καρκίνο.

«Εξετάσαμε συνολικά 1.627 διαφορετικά είδη αυτοαντισωμάτων, για να αναγνωρίσουμε έναν συνδυασμό από 10 αντισώματα, τα οποία υποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία μελανώματος σε επιβεβαιωμένους ασθενείς σε σχέση με τους υγιείς εθελοντές». Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν και άλλη κλινική δοκιμή, διάρκειας τριών ετών, για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και ευελπιστούν να έχουν σύντομα μια εξέταση την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία.