ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Washington Post «βλέπει» άλλα 40 χρόνια λιτότητας για την Ελλάδα!

«Η Ευρώπη μπορεί να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα είναι πλέον success story, στην πραγματικότητα όμως η χώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας» υποστηρίζει η Washington Post και εξηγεί ότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια πολύ μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, μόλις τέσσερις χώρες έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Και αυτές είναι η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δύο πρώτες «χτυπήθηκαν» από εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι άλλες δύο είναι χώρες με δικτατορίες που παράγουν πετρέλαιο, με κυβερνήσεις τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση.

 

Ακόμη και η Ουκρανία, που είδε την οικονομία της να δέχεται σοβαρό πλήγμα το 2009, ενώ ενεπλάκη και σε διένεξη με τη Ρωσία το 2014, είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 17,8% από το 2008, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει καταγράψει ύφεση 23,6%.

 

Σε ότι αφορά το μέλλον της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η χώρα έχει δεσμευθεί να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.

 

Και καταλήγει με δηκτικό τόνο: «Ναι, σωστά καταλάβατε. Την Ελλάδα περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο».