GOOGLE NEWS

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης! Όσα λέγονται για αμερικανική παρέμβαση και «παζάρι» με μουφτήδες!

Έντονο παρασκήνιο έχει το τέλος του Γολγοθά των Ελλήνων αξιωματικών που διήρκησε 168 ημέρες.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για αμερικάνικη παρέμβαση, κατά τη διάρκεια επαφών των Τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ.

Λέγεται ότι στις 8 Αυγούστου οι Αμερικανοί έδωσαν στους συνομιλητές τους λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές. Μεταξύ αυτών ήταν του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

Παράλληλα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο  Ερντογάν διακατεχόταν από έναν έντονο φόβο πως οι Αμερικάνοι ίσως στήσουν κάποιο θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν σαν πρόσχημα για να τον ανατρέψουν, κατι που έπαιξε ρόλο στο να κλείσει αυτό το μέτωπο.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από την Αδριανούπολη, όμως, φαίνεται να συνδέεται και με ένα άλλο παζάρι, που σύμφωνα με το protothema.gr αφορά στους μουφτήδες στην Θράκη.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εφαρμόζοντας άτυπη συμφωνία, η κυβέρνηση δείχνει την έξοδο στους νόμιμους μουφτήδες Κομοτηνής και Θράκης Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, αφήνοντας χώρο στη μειονότητα να επιλέξει τους δικούς της.