ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς αντίδοτο για δάγκωμα οχιάς τα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε αντιοφικό ορό, στο αντίδοτο για το δάγκωμα της οχιάς, στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά της υπαίθρου, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

Η ομοσπονδία τονίζει ότι τα περιστατικά από δήγματα (δαγκώματα) φιδιών, που φέτος εμφανίζονται αυξημένα «αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με εναλλακτική θεραπεία, και όχι με τη χορήγηση αντιοφικού ορού» και εξηγεί ότι στις περιπτώσεις που οι ασθενείς «εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές (π.χ., καρδιολογικές, αιματολογικές) επιβάλλεται εντός δύο ωρών η χορήγησή του». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας των ελλείψεων φέτος τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων από δάγκωμα οχιάς (Κατερίνη, Πελοπόννησος και νησιά).

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία αναφέρει ότι «το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα νοσοκομεία να διαθέτουν το αντίδοτο», εξηγώντας ότι ο αντιοφικός ορός (για δάγκωμα από οχιές) κοστίζει περίπου 120 ευρώ, δεν πωλείται στα φαρμακεία και για την προμήθειά του είναι υπεύθυνες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

«Ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι «το υπουργείο Υγείας ασχολήθηκε τώρα που εξαντλήθηκαν ή έλειψαν τα αποθέματα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων». Επιπροσθέτως, αποκαλύπτει ότι με νέα εγκύκλιο στις 31 Ιουλίου 2018 τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός υποβαθμίζεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2, που σημαίνει ότι το διαθέτουν μόνο κάποια νοσοκομεία αναφοράς. «Απόφαση ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω των μεγάλων αποστάσεων» επισημαίνει η ομοσπονδία.