ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της πρώτης «διαπραγμάτευσης» της μεταμνημονιακής εποπτείας

Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής της πρώτης «διαπραγμάτευσης» της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένονται τέσσερις μέρες αργότερα.

Οι συζητήσεις που πρόκειται να διεξαχθούν θα περιλαμβάνουν την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, την αύξηση ή μη του κατώτατου μισθού και την πορεία υλοποίησης μιας σειράς εκκρεμών μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Στις δε δύο τελευταίες περιπτώσεις εντοπίζονται καθυστερήσεις και δεν αναμένεται ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Βέβαια αυτό που καίει τον λαό είναι ο κατώτατος μισθός και οι συντάξεις και επ’ αυτού ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, δήλωσε πως «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές». Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η Ελλάδα είναι μια «κανονική» χώρα και στις 16 Οκτωβρίου, όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός του επομένου έτους θα εξεταστεί από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου «θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ληφθούν οι αποφάσεις».

Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να περιληφθεί κανονικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 η δημοσιονομική επίπτωση από την προβλεπόμενη στο Μεσοπρόθεσμο περικοπή των συντάξεων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται αργότερα σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Παρόλα αυτά, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνήθη τους τακτική, διαβεβαίωσαν ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα προανήγγειλε και αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, προοπτική η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εγείρει ήδη ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών.