ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στον Τσίπρα για τη φιέστα στην Ιθάκη

Αντιδράσεις αλλά και καυστικά σχόλια προκάλεσε το διάγγελμα του κ. Τσίπρα που βρέθηκε στην Ιθάκη για να δηλώσει την έξοδο από τα μνημόνια. Πολλά κόμματα τόνισαν πως με αυτόν τον τρόπο “εγκαινιάζει” την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και αλλαγή της διακυβέρνησης ενώ δήλωσε δημόσια ότι:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση που επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών.Ποιος πιστεύει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει η σημερινή παρέα του Μαξίμου; Κανείς. Εξαπάτησαν, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Γι αυτό, η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Αξίζουμε καλύτερα. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά.»

O Πάνος Καμμένος μετά την συνεδρίαση με της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος τόνισε πως η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια ενώ πρόσθεση πως πρέπει να εκπληρωθούν και άλλοι δυο στόχοι την απόδοση ποινικών ευθυνών στη διαπλοκή και τη διαφθορά και ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη. Και μάλιστα προέβλεψε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019.

Ο Βενιζέλος αναφέρθηκε σε Εθνικό διχασμό

«Η δήλωση της Ιθάκης είναι η επιτομή της συστηματικής διαστρέβλωσης της αλήθειας, του εθνικού διχασμού, της απόπειρας ηθικής απαξίωσης των πολιτικών αντιπάλων, του βιασμού των θεσμών και της απροκάλυπτης προσπάθειας για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης.Ο κ. Τσίπρας ορθά κινήθηκε σήμερα στον αγαπημένο χώρο του, αυτόν της μυθολογίας. Δεν μπορεί άλλωστε να περάσει στην εποχή της Ιστορίας επανερχόμενος στις απλουστεύσεις και τα στερεότυπα της αρχικής και αρχαϊκής ρητορικής του 2010-2015.Στην Ιθάκη δεν κηρύχθηκε η επικοινωνιακή λήξη του τρίτου μνημονίου, αλλά η έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι μια περίοδος χωρίς όρους και όρια. Όποιοι νιώθουν ευθύνη για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία της οικονομίας ελπίζω να κατάλαβαν τι πραγματικά ειπώθηκε σήμερα. Κανένας απλοϊκός συμβολισμός δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως το διάγγελμα θύμισε την λαϊκή ρήση «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν».

«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν «νέα εποχή»βασίζεται πάνω στα «αποκαΐδια».

Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας.»

H Γεννηματά παρομοίασε τον Πρωθυπουργό ως αδίστακτο μνηστήρα της εξουσίας.

Η ίδια δήλωσε:

«Μίλησε σήμερα για «ημέρα λύτρωσης», αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό. Οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού.

Oι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις διχαστικές και τις πελατειακές λογικές, τον καθεστωτισμό, τον λαϊκισμό, την δημαγωγία, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον κυνισμό και την απανθρωπιά» ακόμη και σήμερα δεν δίστασε να επιδοθεί σε κήρυγμα μίσους και διχασμού. «Ως εδώ. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια και τις αχρείαστες θυσίες και όχι να πανηγυρίζουν. Το πρόγραμμά τους τελείωσε μαζί τελειώνει και η καταστροφική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Χρειάζεται όμως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και Αλλαγή Πολιτικής.Όχι με όρους του παρελθόντος. Όχι με όρους μιας "δανεικής ευημερίας".Όχι με νέες διχαστικές λογικές του τύπου "φύγετε εσείς για να έρθουν οι άλλοι.»

To Ποτάμι υποστηρίζει πως η νέα αρχή και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  είναι δυο πράγματα ασύμβατα.

«Ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ’ εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν. Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.»

O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχολίασε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως ξεπέρασε τον εαυτό του.

«Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν. Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η αυταπάτη όμως σήμερα μετατράπηκε σε πολιτική απάτη. Με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα σε δογματικά μέτρα λιτότητας για όλα τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα μιλάει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Μίλησε δε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που η ίδια η κυβέρνησή του όμως καθημερινά διευρύνει. Μίλησε και για κυνισμό, κοιτώντας μάλλον τον καθρέφτη του και όχι την κάμερα.»

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε ότι το πένθος από του νεκρούς στο Μάτι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.

«Γίνονται σήμερα κάποιοι εορτασμοί για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Βέβαια, το πένθος από τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν επιτρέπει ούτε θριαμβολογίες ούτε πανηγυρισμούς. Και η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες.Καταρχάς το 2009 ο Κώστας Καραμανλής χρειαζόταν συναίνεση για να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δείλιασε και έκανε πίσω. Τότε υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε ψέματα ότι λεφτά υπάρχουν. Το 2014 υπήρχε ένας Σαμαράς που έλεγε και αυτός ψέματα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά υπήρχε ένας Τσίπρας που έσκιζε και αναθεμάτιζε τότε τα μνημόνια, δηλαδή ένας διχασμός μέσα στην πολιτική μας ζωή και κάποιες αλληλοκατηγορίες από τα κόμματα που εμπόδισαν την συναίνεση.

Έτσι έχουν περάσει οκτώ χρόνια χωρίς να έχουμε κάνει κανένα ουσιώδες και αποτελεσματικό βήμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Και σήμερα ακόμη βαδίζουμε σε λίγες ημέρες στη ΔΕΘ και πάνε να πολώσουν το κλίμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Η ΝΔ λέει ότι εκείνη έχει τις λύσεις με φοροαπαλλαγές και επενδύσεις, ο δε Τσίπρας θα δώσει στον κόσμο ελεημοσύνη με χρήματα, θα αυξήσει λέει τον κατώτατο μισθό. Πάλι βασίζονται στο ότι η μισή Βουλή λέει τους άλλους μισούς άχρηστους και προδότες.»

Καταληκτικά επιμένει στη συναίνεση αλλά και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και ζητά από την ελληνικό λαό να “τιμωρήσει” στις εκλογές  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να δώσει κοινοβουλευτική δύναμη στην Ένωση Κεντρώων.