ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διάγγελμα Τσίπρα και οι προκλήσεις της «επόμενης μέρας»

Με ένα διάγγελμα από την Ιθάκη, μεστό μηνυμάτων, με απολογισμό των 8 χρόνων των μνημονίων και ορισμό του πλαισίου για την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας και της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «λύτρωση» της χώρας και για μια «νέα αφετηρία».

Με αφορμή το τέλος της εποχής των μνημονίων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύγχρονη «Οδύσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος και ότι «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της». Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «για την επόμενη μέρα» και την νέα περίοδο στην οποία μπαίνει η χώρα, «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων (…) δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει (…) δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι».

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για «νέα ημέρα που ξημέρωσε για την χώρα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση κράτησε την χώρα όρθια στην λαίλαπα της κρίσης, παρά τα πολλά θύματα που υπήρξαν».

Εκλογές ζητούν Μητσοτάκης και Γεννηματά

Έντονα επικριτική ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ψεύδεται και συνεχίζει να διχάζει τους Έλληνες», ζητώντας προσφυγή σε εκλογές προκειμένου να υπάρξει αλλαγή Κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «όχι Οδυσσέα όπως φαντάζεται τον εαυτό του, αλλά αδίστακτο μνηστήρα της εξουσίας», κατηγορώντας τον ότι επιβάρυνε την χώρα με το τρίτο μνημόνιο και το κόστος της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη». Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Κουτσούμπα για το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν» και καλώντας τον λαό σε εγρήγορση και αγώνες κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

«Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι, θυμούνται πως πολιτεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη περίοδο», αναφέρει το Ποτάμι, που επίσης εξαπολύει επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτήν που παρουσιάζει η Κυβέρνηση».

Αναβολή στον ανασχηματισμό

Η δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού, του τελευταίου που θα κάνει – υπό φυσιολογικές συνθήκες – ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές, οδήγησε σε ολιγοήμερη αναβολή του, με κυβερνητικό στέλεχος να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χαλάσουμε τις διακοπές του κόσμου».

Σε ότι αφορά το ζήτημα των εκλογών, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι αν αυτές δεν γίνουν για κάποιο εθνικό θέμα, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν πριν την λήξη της τετραετίας και τουλάχιστον όχι πριν από τον Μάιο του 2019.

Μετά τις απανωτές θετικές αναφορές των ευρωπαίων αξιωματούχων και το μήνυμα της Άγκελας Μέρκελ για "αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας απο την ΕΕ" και σχολιάζοντας την αντίδραση των αγορών – αναφορικά με τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και την απομάκρυνση της πιθανότητας αναζήτησης διεθνούς δανεισμού εντός των επόμενων εβδομάδων,  ενδεχόμενο που φαίνεται να απομακρύνεται, σύμφωνα με το Reuters – υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμαινε ότι «τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του νότου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο στις αγορές». 

Εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας πάντως, με παρεμβάσεις τους ζητούν από την Κυβέρνηση την επιμονή στον δρόμο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του μνημονίου, αφού έτσι θα υπηρετηθεί, όπως αναφέρουν, ο στόχος της βιώσιμης και υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ απο την πλευρά της καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς, όπως αναφέρει, δεν νοείται έξοδος από τα μνημόνια χωρίς να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ανεργίας.

πηγή: ANT1