GOOGLE NEWS

Μίλησε στα «Μακεδονικά» και… ξέχασε πολλές φόρες το «Βόρεια» ο Ζάεφ στο Στρασβούργο

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα» είπε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζόραν Ζάεφ.

 

«Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας καταπληκτική και δεν πρόκειται να την χάσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

 

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αλέξη Τσίπρα γιατί, όπως είπε, «τις παρανοήσεις που είχαμε με την ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία». «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των κρατών παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία και προασπίζουμε τα στοιχεία που μας καθαρίζουν».

 

«Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το παρελθόν και να πάμε μπροστά με το μεγάλο βήμα» είπε για τη Συμφωνία των Πρέσπων.

 

Ο Ζάεφ εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του που βρέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μου απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γλώσσα του. Σε αυτόν τον χώρο που είναι το σπίτι όπου ανοίγουμε, το σπίτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

 

Αναφερόμενος, δε, στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είπε ότι «ο λαός της χώρας μου έχει ένα να αντιμετωπίσει ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε λάβει μεγάλη ενθάρρυνση από εσάς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για αυτήν τη συμφωνία».