ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή Νετανιάχου

Η ενέργεια και η ασφάλεια απασχόλησαν την τριμερή συνάντηση Ελλάδας -Κύπρου -Ισραήλ που έγινε στο Τελ Αβίβ, με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου να προσφέρει θερμή στήριξη στο έργο του αγωγού East Med.

Η δεύτερη σε έξι μήνες τριμερής Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ σε επίπεδο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13/9 στο Τελ Αβίβ με την συμμετοχή του Μ. Νετανιάχου, του Νίκου Κοτζιά και του Ν. Χριστοδουλίδη, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τον πόλεμο της Συρίας.

Ο κ. Νετανιάχου που ασκεί και καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, τόνισε ότι η τριμερής εστίασε σε θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας του περιβάλλοντος, του τουρισμού αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο του υποθαλάσσιου αγωγού East MED που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη που χαρακτήρισε μεγαλειώδες. Μια επιλογή η οποία αποκλείει την άλλη εναλλακτική που υπήρχε για μεταφορά μέσω Τουρκίας.

Όμως ο κ. Νετανιάχου σε μια στιγμή που οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου συνεχίζονται, έστειλε μήνυμα και ο ιδιος λέγοντας‘ότι ολες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα διεθνώς αναγνωρισμένα εθνικά ύδατα των χωρών.

Το ενδιαφερον είναι ότι οι δυο υπουργοί εξωτερικών Ελλαδας και Κυπρου θα μεταβούν την Παρασκευή 14/9 στο Κάϊρο που θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη τριμερής, αυτή με την Αίγυπτο.
 

Πηγή: ΕΡΤ1