ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο «Τειρεσίας ΙΙ»! Ποιους αφορά

Εταιρίες διαχείρισης και funds εχουν στα σκαριά…ένα σχέδιο αντικατάστασης του τραπεζικού «Τειρεσία» με ένα νέο φορέα, ο οποίος θα επιτρέπει ένα πιο εκτενές «σκανάρισμα» των «κόκκινων» οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία των πρώτων να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της«Τειρεσίας Α.Ε.» -τουλάχιστον πριν αγοράσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, μιας και μετά έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω των αδειοδοτημένων από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εταιριών- αυξάνοντας, έτσι, το ρίσκο της επένδυσης, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση των δεύτερων ότι τα επίμαχα δεδομένα χρήζουν αναβάθμισης, τους ώθησε να βολιδοσκοπήσουν το ενδεχόμενο ίδρυσης του «Τειρεσία ΙΙ».

«Αυτός θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα ενός εδραιωμένου οργανισμού, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να “παντρεύει” τα δεδομένα της “Τειρεσίας Α.Ε.” με άλλα, που όμως είναι απαραίτητα για να “χτιστεί” ένα πλήρες προφίλ του εκάστοτε οφειλέτη», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πηγές με γνώση των διεργασιών.

Πιο αναλυτικά, οι κατηγορίες πληροφοριών που καταχωρίζονται έχουν ως εξής:

• ΣΑΥ: Ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες (κατά τη λήξη τους) συναλλαγματικές, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις, που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, εξέλιξη αιτήσεων πτωχεύσεων, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή, καταγγελίες συμβάσεων καρτών και προσωπικών, καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και διοικητικές κυρώσεις κατά παραβατών φορολογικών νόμων, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες, αιτήσεις αποφάσεων συνδιαλλαγής/ εξυγίανσης, αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, αποφάσεις ρύθμισης χρεών και διαταγές απόδοσης χρήσης μισθίου.

• ΣΥΠ: Υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών.

• ΣΣΧ: Ενήμερες και σε καθυστέρηση οφειλές, προερχόμενες από πάσης φύσεως χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και από πιστωτικές κάρτες ή κάρτες διευκόλυνσης πληρωμών. Πέραν των ανωτέρω το σύστημα συγκέντρωσης χορηγήσεων περιλαμβάνει και δεδομένα που αφορούν σε εγγυητικές επιστολές (συμμετοχής, καλής εκτέλεσης, προκαταβολής κ.λπ.), ενέγγυες πιστώσεις.

«Τα επίμαχα στοιχεία, ωστόσο, προέρχονται πρωτίστως από τις τράπεζες και σε μεγάλο βαθμό είναι είτε ελλιπή είτε παρωχημένα. Εάν, για παράδειγμα, χρωστάς 500 ευρώ και αλλάξεις διεύθυνση, η πληροφορία αργεί ή πολλές φορές δεν μεταβιβάζεται, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μετέπειτα επικοινωνία με τον οφειλέτη. Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται είναι ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί την παραπάνω πληροφορία, αναζητώντας, ταυτόχρονα, την παρούσα κατοικία, το τελευταίο εκκαθαριστικό ή τυχόν διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οφέλη για τράπεζες

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα οφέλη θα είναι μεγάλα, τόσο για τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης, αφού θα μπορούν να «τρέξουν» πιο γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες, όσο και για τις τράπεζες. «Με βάση τους αναθεωρημένους στόχους, τα ιδρύματα έχουν δεσμευθεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 88,6 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα, σε 35 δισ. ευρώ έως και το 2021. Οι πωλήσεις αναμένεται να αποτελέσουν το βασικότερο όπλο τους, μιας και, όπως διαρρέεται, θα συνεισφέρουν στη μείωση σε ποσοστό άνω του 50%», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και καταλήγουν: «Με το νέο “Τειρεσία” τα τιμήματα θα ανέβουν, καθιστώντας πιο εφικτό το στόχο είσπραξης πέριξ των 26 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας».

Αξίζει να επισημανθεί πως μέχρι σήμερα έχουν μεταβιβαστεί πακέτα ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ («Eclipse» – Eurobank, «Arctos» και «Amoeba» – Τράπεζα Πειραιώς, «Venus» – Alpha Bank και «Earth» – Εθνική Τράπεζα), με τα τιμήματα να κυμαίνονται από 3% έως και 6%, ενώ έως τα τέλη του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των Mercury και Jupiter (Alpha Bank) και Zenith (Eurobank).

Στα… μαύρα κατάστιχα από 2 έως 10 χρόνια

«Μαύρους» για διάστημα από δύο έως δέκα έτη εξακολουθεί να θεωρεί η «Τειρεσίας Α.Ε.» όσους είχαν οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, ασχέτως εάν στην πορεία κατάφεραν να τις αποπληρώσουν. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον πίνακα, ο οποίος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, οι πληροφορίες που αφορούν σε σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές και καταγγελίες συμβάσεων καρτών και δανείων διατηρούνται στο σύστημα για δύο χρόνια, ενώ αυτές για προγράμματα πλειστηριασμών αγγίζουν την τετραετία.

«Δεδομένου ότι ειδικά οι πλειστηριασμοί αποτελούν την τελευταία πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ο χρόνος παραμονής στο σύστημα δεν θεωρείται μεγάλος», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος της «Τειρεσίας Α.Ε.».

Αντιστοίχως, οι αποφάσεις δικαστικής ρύθμισης χρεών παραμένουν online για τρία χρόνια από την επέλευση της απαλλαγής, ενώ στα δέκα χρόνια ορίζεται ο χρόνος σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης πτώχευσης, λόγω μη επάρκειας της περιουσίας του οφειλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η «Τειρεσίας Α.Ε.» τηρεί Αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς, στο οποίο περιλαμβάνονται δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων (ΣΑΥ), υποθηκών – προσημειώσεων (ΣΥΠ) και χορηγήσεων δανείων/καρτών (ΣΣΧ) για επιχειρήσεις και ιδιώτες. 

ΠΗΓΗ Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής