ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς

Η σχέση τράπεζας και δανειολήπτη είναι πολύ ευαίσθητη και η λανθασμένη διαχείριση αυτής συνεπάγεται άσχημα αποτελέσματα για το αδύναμο μέρος της σχέσης που είναι ο δανειολήπτης.

Υπάρχουν αρχές, κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο είτε την αρχική χορήγηση ενός δανείου είτε την ρύθμιση ή τον οριστικό διακανονισμό οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

Στοιχεία που επειδή ακριβώς ο ίδιος ο δανειολήπτης είτε αγνοεί είτε δεν του επεξηγούνται από το πιστωτικό ίδρυμα, θα πρέπει να έχει μαζί του έναν σύμβουλο για να τον καθοδηγήσει, να του αποσαφηνίσει τα ερωτήματα που θα έχει και να του εκθέσει τα οφέλη και τα προτερήματα της κάθε επιλογής του. Ειδικότερα δεν πρέπει σε καμία κίνηση με το πιστωτικό ίδρυμα να απαντά ή να μεταβαίνει σε αυτό αν προηγουμένως δεν έχει μιλήσει με έναν σύμβουλο για τους εξής λόγους:

  • του Γαβρίλου  Χαλικιώτη –  Χρηματοοικονομικός  Σύμβουλος MBA  

Η επιλογή σύναψης ενός δανείου (πχ. Κάρτα, καταναλωτικό δάνειο, στεγαστικό) μπορεί να επιφέρει την χρέωση με ποσά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που πραγματικά χρειάζεται ο καταναλωτής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί στην πορεία να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή αυτών.

Η δανειακή σύμβαση εμπεριέχει όρους δυσνόητους, αναφέρει υποχρεώσεις και δικαιώματα, μιλάει για διάφορους κινδύνους που αναλαμβάνει ο δανειολήπτης, αναφέρει έξοδα που τον επιβαρύνουν σε περίπτωση καθυστέρησης έστω και μιάς δόσης, ενώ δεν απουσιάζουν και οι περιπτώσεις όπου χάνει αρκετά δικαιώματά του είτε συνταγματικά είτε κατοχυρωμένα από άλλους νόμους και εξαναγκάζεται να παραιτηθεί από αυτά.

Σε κάθε διαπραγμάτευση με την τράπεζα ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι τον συμφέρει, ποιες είναι οι εναλλακτικές που μπορεί να ακολουθήσει, αν είναι ξεκάθαρη και διαφανής η συναλλαγή με την τράπεζα ή μήπως υποκρύπτονται επιβαρύνσεις και χρεώσεις που δεν τις καταλαβαίνει.

Οι λύσεις προς τους δανειολήπτες πρέπει να χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να καλύψει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, στοιχεία που η τράπεζα μπορεί να αποκρύψει, να μην αναγνωρίσει τα κόστη διαβίωσης και να ακολουθήσει μια παρελκυστική τακτική που θα οδηγήσει τελικά στην μη αποπληρωμή του δανείου και στην δήμευση κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας, στην δέσμευση και κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι διασφάλισης του δανειολήπτη ακόμη και στο στάδιο του πλειστηριασμού είτε με την κατάθεση αίτησης Ν.Κατσέλη είτε εξωδικαστικά με διαπραγμάτευση

Γιατί πτωχεύσαμε

Οι λόγοι που η χώρα έφτασε στο τραγικό αυτό οικονομικό σημείο είναι αρκετοί αλλά οι πιο σημαντικοί είναι οι κάτωθι

1.       ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ  ΓΕΩΡΓΙΑ, με Χαμηλή Τυποποίηση . Αποτέλεσμα Αγροτικό  Έλλειμμα 2 Δις ε . ( εξάγουμε 4 Δις ε & Εισάγουμε 6 Δις ε)

2.       ΜΗ  ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ .

3.       ΣΤΕΒΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ , με βάση το τρίπτυχο << Οικοδομές , Τουρισμός , Καφετέρια>>

4.       ΧΑΜΗΛΗ  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ .   Έλλειμμα  στο  Ισοζύγιο   Πληρωμών  15 % του ΑΕΠ  ΤΟ 2008 .

5.       ΣΤΡΕΒΛΟ  ΜΟΝΤΕΛΟ  ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ . Καταναλωτικά Δάνεια αντί Αποταμίευσης .

6.       ΑΝΑΡΧΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΧΡΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ . 41 Τράπεζες  το 2009 .

7.       ΕΛΑΧΙΣΤΗ  ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ / ΑΓΟΡΑΣ , με την Ανεργία να αντιμετωπίζεται  με Διορισμούς στο Δημόσιο .

8.       ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ  & ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ,  περισσότερο  από  10%  του  ΑΕΠ .

9.       ‘ ΓΕΝΑΙΟΔΩΡΟ ‘ &  ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΜΑ , με 155 Ταμεία το 2008 , συνήθως ελλειμματικά .

10.   ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ  ΚΡΑΤΟΣ , βασισμένο στη Συναλλαγή Πολιτών & Πολιτικών με Αμοιβαίο  Όφελος . 

Όχι  τα ίδια λάθη .   Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι και εμείς οι ίδιοι ατομικά

1.      ΘΕΣΜΙΚΗ  ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ , ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ  ΠΑΤΑΞΗ  ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

2.      ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ  ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ

3.      ΣΤΑΘΕΡΟ &  ΔΙΚΑΙΟ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ

4.      ΒΙΩΣΙΜΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

5.      ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ / ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ / ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ  ΜΕ  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ

6.      ΒΙΩΣΙΜΗ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΟΛΩΝ  ΤΩΝ   ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

 7,   ΑΜΕΣΗ  ΜΕΙΩΣΗ   ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΤΩ  ΑΠΟ  2%

8.      ΝΕΟ  ΘΕΣΜΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ  ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 9.  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ   ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

10 . SOS ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ.  ΕΠΕΝΔΥΣΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ :  ΣΥΝ 2,4% ΣΤΟ ΑΕΠ

Διευκρίνηση : Αν  έχουμε βιώσιμη  ανάπτυξη  πχ  4% , εκτός του  ότι  θα  μειωθεί η ανεργία ,  θα έχουμε & ωφελεία:  στο ασφαλιστικό , στην  είσπραξη φόρων , Φπα κλπ. αλλά  θα  εξυπηρετηθούν  πολύ καλύτερα  & τα  κόκκινα δάνεια , γιατί θα έχει χρήματα  ο κόσμος & θα μπορεί να  πληρώνει .