ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Μπόλαρης: Σταθερή η θέση της Ελλάδας για τη διατήρηση του status quo στους Αγίους Τόπους

Τη σταθερή θέση της χώρας μας για τη διατήρηση του «Status Quo» στους Αγίους Τόπους, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης

Τη σταθερή θέση της χώρας μας για τη διατήρηση του «Status Quo» στους Αγίους Τόπους, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με την πρέσβη του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπά επ΄ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε σε θέματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ισραηλινή κυβέρνηση για τη συνδρομή που παρέσχε στις εργασίες αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Από την πλευρά της, η κ. Μπεν-Αμπά επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάθεση του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στον αρμόδιο επί του θέματος, ισραηλινό υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας κ. Χανεκμπί.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογραμμίστηκε, επίσης, το ευρύ πεδίο συνεργειών με βάση το νέο πρόγραμμα μορφωτικής, επιστημονικής και πολιτιστικής συνεργασίας για τα έτη 2018-2021, επ’ ωφελεία τόσο των φοιτητών και του ερευνητικού και ακαδημαϊκού δυναμικού, όσο και των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ. Παράλληλα ανταλλάχτηκαν απόψεις για την πορεία του τεσσαρακονταετούς ήδη διαθρησκειακού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Εβραίων, ο τελευταίος γύρος του οποίου έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα τον Δεκέμβριο του 2017.

Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στην αντιμετώπιση φαινομένων αντισημιτισμού από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Η Ισραηλινή πρέσβης εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδίκη κάθε έκφανσης αντισημιτισμού από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας και ενθάρρυνε τη συμμετοχή Ελλήνων εκπαιδευτικών και ιερωμένων σε προγράμματα κατάρτισης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος ( Yad Vashem ) σχετικά με την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.

Τέλος συζητήθηκε η προσεχής επίσκεψη του κ. Μπόλαρη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο Γ’ και τον Ισραηλινό ομόλογό του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ