ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ: Η μακεδονική μας ταυτότητα είναι διαφορετική από την ελληνική

Την πεποίθηση ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με την χάραξη νέων συνόρων τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει την «μακεδονική» ταυτότητα των Σκοπίων, που όπως είπε, είναι διαφορετική από την «ελληνική».

Μιλώντας στα Νέα, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμείνουν στις θέσεις τους, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές και χαρακτηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών την καλύτερη δυνατή.

Ακόμη, αποκαλύπτει ότι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Για τις παραχωρήσεις που έκαναν τα Σκόπια στη συμφωνία ο Ζάεφ είπε: «Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».