ΔΙΕΘΝΗ

Σε κόκκινο συναγερμό η Πορτογαλία λόγω κυκλώνα

Η Πορτογαλία κήρυξε σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας σε κόκκινο συναγερμό εν αναμονή του κυκλώνα Λέσλι, που ενδέχεται να είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας που θα πλήξει τη χώρα από το 1842, προτού συνεχίσει την πορεία του προς τη γειτονική Ισπανία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Πορτογαλία, η Αρχή Πολιτικής Προστασίας συνέστησε στους πολίτες να απομακρυνθούν από τα παράκτιες περιοχές και να παραμείνουν στα σπίτια τους, διευκρινίζοντας ότι η νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή θα είναι το κρισιμότερο διάστημα κατά την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θυελλώδεις άνεμοι και βροχοπτώσεις θα σαρώσουν την περιοχή της Λισαβόνας από τις 18.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Κατόπιν θα «η ισχύς του θα ελαττωθεί και θα κινηθεί με ταχύτητες στα 60χλμ/ώρα προς το βορειοδυτικό τμήμα» επισήμανε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Πορτογαλίας.

Βάσει των στοιχείων των μετεωρολόγων, ο κυκλώνας Λέσλι θα είναι ο ισχυρότερος που θα πλήξει την Πορτογαλία από το 1842 και μονάχα πέντε κυκλώνες έχουν καταγραφεί σε αυτό το τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Από την πλευρά της η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας Aemet εξέδωσε σήμερα δελτίο με το οποίο προειδοποιεί ότι ο κυκλώνας θα φθάσει στην Ισπανία τα ξημερώματα της Κυριακής, προκαλώντας ενδεχομένως ριπές ανέμου στα 100χλμ/ώρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

iefimerida.gr