ΔΙΕΘΝΗ

Έριξε «βόμβα» ο Σόιμπλε – Τι είπε για την Μέρκελ

Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR τόνισε ότι «η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο σημαντικών ανακατατάξεων μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση.

Παρότι χαρακτήρισε «πιθανή» την επανεκλογή της καγκελαρίου στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσής της από την πολιτική σκηνή.

Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως, «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου», εκτίμησε ο Σόιμπλε.

Ενώ εκφράστηκε υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια.

Ωστόσο, και η ίδια η Μέρκελ φαίνεται να μην αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».