ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση σε διαμαρτυρία Αφγανών προσφύγων στη Μόρια

Για τις συνθήκες διαβίωσης και για την μακροχρόνια παραμονή τους στο Κέντρο
Διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο Αφγανικής καταγωγής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, για το μεγάλο -όπως υποστηρίζουν- διάστημα αναμονής και παραμονής τους στον καταυλισμό, καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης.

Κυρίως γιατί θεωρούν, ότι στις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που γίνεται στην ενδοχώρα, εξαιρούνται οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Στο χώρο υπήρχε αυξημένη αστυνομική δύναμη λόγω της επικείμενης επίσκεψης στο ΚΥΤ αντιπροσωπείας από τη γαλλική πρεσβεία και συγκεκριμένα του νέου ακολούθου πολιτιστικών θεμάτων και του υπευθύνου ασύλου της γαλλικής πρεσβείας.

Η αστυνομία προσπάθησε να παρέμβει, για να σταματήσει τη διαμαρτυρία και προστέθηκαν και άλλοι πρόσφυγες στους διαμαρτυρόμενους. Γρήγορα όμως με την παρέμβαση της διοίκησης του κέντρου τα πνεύματα ηρέμησαν και αφού διατυπώθηκαν οι ενστάσεις των Αφγανών προσφύγων, η διοίκηση του κέντρου δεσμεύθηκε να υπάρξει συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Τελικά, η διαμαρτυρία έληξε, αφού με παρέμβαση της διοίκησης του Κέντρου κλείστηκαν ραντεβού με τον υπεύθυνο ασύλου, ενώ η επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας αναβλήθηκε. Όπως είπε ο υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας Δημήτρης Βαφέας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ «μετά τις αποχωρήσεις κυρίως Σύριων προσφύγων το τελευταίο διάστημα, το 48% των διαμενόντων στο ΚΥΤ είναι Αφγανικής καταγωγής».

news.gr