ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ασάνζ μηνύει την κυβέρνηση του Ισημερινού

Σε μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ισημερινού, στην πρεσβεία της οποίας στο Λονδίνο διαμένει από το 2012, προχωρά ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, που καταγγέλλει ότι έχουν παραβιαστεί «δικαιώματα και ελευθερίες του».

Ο Ασάνζ προχωρά σε δικαστικές ενέργειες λίγους μήνες αφότου ο Ισημερινός διέκοψε την επικοινωνία μαζί του και λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση ότι η πρεσβεία θέτει νέους όρους διαβίωσης για τον ιδρυτή του Wikileaks.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μπαλτάζαρ Γκαρθόν έφτασε στον Ισημερινό για να προχωρήσει την υπόθεση, που αναμένεται ότι θα εκδικασθεί από τοπικό δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Wikileaks, ο Ισημερινός απείλησε να άρει την προστασία που παρείχε στον Ασάνζ, που διαμένει στην πρεσβεία φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ έχει διακόψει την πρόσβασή του στον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η κυβέρνηση του Ισημερινού απαγόρευσε επίσκεψη από τον επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch, ενώ του απαγορεύτηκαν κάποιες συναντήσεις με τους δικηγόρους τους.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τη νομιμότητα του «ειδικού πρωτοκόλλου» που συναρτά το πολιτικό άσυλο με τη «λογοκρισία» και την απαγόρευση της ελευθερίας έκφρασης, λόγου και συνεργασίας.

Με βάση το πρωτόκολλο, οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι και όλοι όσοι θέλουν να δουν τον Τζουλιάν Ασάνζ θα πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικές ή πολιτικές λεπτομέρειες σε αξιωματούχους του Ισημερινού και να μοιράζονται τη δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με βάση το πρωτόκολλο, η κυβέρνηση μπορεί να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες και με άλλους οργανισμούς. Επίσης, αναφέρει ο ιστότοπος Wikileaks, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση της περιουσίας του Ασάνζ ή των επισκεπτών του και χωρίς ένταλμα, να την παραδώσει στις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, όλα τα παραπάνω έρχονται ως απόρροια των αμερικανικών πιέσεων στον πρόεδρο του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, κι ενώ Αμερικανοί Γερουσιαστές του απέστειλαν ανοιχτή επιστολή, στην οποία του διαμηνύουν ότι για να προωθηθούν κρίσιμα ζητήματα, θα πρέπει να λυθεί το θέμα που δημιούργησε ο προκάτοχός του, Ραφαέλ Κορέα, σχετικά με τον Ασάνζ.