ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση «θρίλερ» στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών – Τι δήλωσε ο Ζάεφ

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. 

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ. 

Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. 

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων , η συνεδρίαση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της γειτονικής χώρας, μετέδιδε νωρίτερα ότι ο  Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, φέρεται να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στην Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα παραίτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, σύμφωνα με το 1TV, που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές.

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός έχει καλέσει τους βουλευτές να πουν το “ναι” στην προοπτική που ανοίγεται για την χώρα τους. Απαντώντας χθες σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: «Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, παραμένουμε από κοινού απόλυτα προσηλωμένοι στην προοπτική των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, όπου θα οικοδομηθεί φιλία, θα αναβαθμιστεί η συνεργασία, θα συνεισφέρουμε στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των χωρών μας, οι πολίτες θα είναι πιο ευτυχισμένοι και, ασφαλώς, (θα συνεισφέρουμε) στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, των νέων επενδύσεων και στην βελτίωση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι παραμένει προσηλωμένος στα συμφωνηθέντα, καθώς και ότι αναλαμβάνει και το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, με στόχο να διασφαλιστεί η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Είμαι ευτυχής για την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας σε αυτήν την Συμφωνία. Μπορώ να επιβεβαιώσω και την δική μας απόλυτη προσήλωση. Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα αντλήσει δυνάμεις, ότι οι βουλευτές θα επιδείξουν τόλμη και θάρρος, διότι είναι πρωτίστως εκπρόσωποι των πολιτών και μετά των πολιτικών κομμάτων, και ενώπιον της ιστορικής ευθύνης που ορθώνεται μπροστά τους, ενώπιον αυτής της ευκαιρίας της “Μακεδονίας” που δεν πρέπει να χαθεί, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τελικά θα εγκρίνουν και θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη για το άνοιγμα των συνταγματικών αλλαγών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.