ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φονική πυρκαγιά: Μαρτυρίες σοκ αστυνομικών «φωτογραφίζουν» τις εγκληματικές καθυστερήσεις στο Μάτι

Ένα από τα ερωτήματα της εισαγγελικής έρευνας στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι είναι γιατί δεν θρηνήσαμε κανένα νεκρό στην Κινέτα, ενώ αντίθετα στο Μάτι, είχαμε εκατόμβη νεκρών.

Ήταν η έγκαιρη επέμβαση των αρχών, η λήψη μίας απόφασης, οι δυνάμεις που ήταν εκεί συγκεντρωμένες, η ρυμοτομία της περιοχής;

Αστυνομικοί που έζησαν την πυρκαγιά στην Κινέτα, υποστηρίζουν στην κατάθεση στους στον Εισαγγελέα ότι οι άνεμοι άγγιξαν ακόμη και τα 11 μποφόρ. Εάν και η φωτιά μαινόταν στα Γεράνεια όρη και δεν είχε αρχίσει να κατεβαίνει προς τα κάτω, οι αρμόδιοι, πήραν την απόφαση για εκκένωση της περιοχής, η οποία μάλιστα διήρκησε δύο με τρεις ώρες.

«Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν» ανέφερε αστυνομικός επισημαίνοντας το γεγονός πως στον οικισμό Πανόραμα, η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του!

Κάτοικος της περιοχής Μεγάρων, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος του τοπικού συντονιστικού οργάνου περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε μόλις ενημερώθηκε για τη φωτιά. Όπως ανέφερε περίπου στις 12:00 ενημερώθηκε για την φωτιά και με τη σειρά του ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Γύρω στη 1:30, όταν πλέον η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, δόθηκε εντολή για εκκένωση.

«Άλλαξε το μέτωπο και εκτίμησα ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους» φέρεται να είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η αστυνομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις».