ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πέρασε» από την Βουλή των Σκοπίων η «Συμφωνία των Πρεσπών» – Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα

Μετά από μια συνεδρίαση «θρίλερ» ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή των Σκοπίων,  για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η  κυβέρνηση Ζάεφ αναζητούσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 (από τους συνολικά 120) βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης αναθεώρησης.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή. Συνεπώς, υπέρ της αναθεώρησης ψήφισαν και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η "επόμενη" ημέρα 

Μετά τη μεγάλη νίκη και εντός του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πήρε το "πράσινο φως" για να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.

Θα χρειαστεί, όμως, να περάσει από ακόμη δύο ψηφοφορίες, διαδικασία που να αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία έχει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ενώ στη δεύτερη και τελευταία -που θα δώσει την τελική έγκριση για την τροποποίηση του Συντάγματος- θα χρειαστεί ξανά την απόλυτη πλειοψηφία.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αφού "βρήκε" τις 80 ψήφους οι ισορροπίες δεν θα αλλάξουν κατά την τελευταία και οριστική ψηφοφορία.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα 

«Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαιρετίζοντας τις εξελίξεις στα Σκόπια.

«Κερδήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Σημαντικό θετικό βήμα. Προχωράμε» έγραψε στο Twitter o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.