ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για το Brexit – Η επιστολή στην Μέι

Επιστολή στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέστειλαν 35 κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες – 29 Νομπελίστες και έξι κάτοχοι του κορυφαίου βραβείου μαθηματικών Fields- εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις ενός «σκληρού» Brexit.
Η επαρκής χρηματοδότηση και η ελευθερία κίνησης των επιστημόνων, ώστε να μη χαθούν ούτε κονδύλια ούτε ταλέντα, είναι τα δύο βασικά ζητούμενα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα όποια εμπόδια ορθωθούν στην επιστημονική και ερευνητική συνεργασία ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ, θα αποβούν σε βάρος και των δύο πλευρών, γι' αυτό ζητούν να μη τραβήξουν άλλο οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει μια εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
Καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ (29 Μαρτίου 2019) και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πολύ αργή, οι Βρετανοί επιστήμονες ανησυχούν ότι θα χάσουν τις γενναιόδωρες ενισχύσεις της ΕΕ για την έρευνά τους, ύψους περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μια νέα έρευνα μεταξύ των 1.053 ερευνητών του μεγάλου Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, του μεγαλύτερου ερευνητικού φορέα της Βρετανίας στο πεδίο της βιοϊατρικής, βρήκε ότι το 97% του επιστημονικού προσωπικού (το 40% του οποίου προέρχεται από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) θεωρούν πως ένα «σκληρό» Brexit θα είναι πολύ κακή εξέλιξη για τη βρετανική επιστήμη. Το 75,5% θεωρεί «πολύ αρνητική» την επίπτωση του Brexit και το 21,3% «αρνητική», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Nature".
Μόνο το 10% δηλώνουν ότι προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στο επιστημονικό μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit, ενώ μόνο το 4% θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Μέι προσπαθεί όντως να πετύχει μια καλή συμφωνία για τους επιστήμονες της Βρετανίας. Και, το κυριότερο, οι μισοί ερευνητές του Ινστιτούτου (το 51%), τόσο οι ξένοι όσο και οι Βρετανοί, λένε ότι είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στη Βρετανία τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας είτε της έλλειψης πλέον των ευρωπαϊκών ερευνητικών πόρων, είτε της εχθρικής ρητορικής ενάντια στη μετανάστευση.