ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δεσμεύσεις του Κώστα Μπακογιάννη στην πρώτη του συνέντευξη ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

«Η "Αθήνα ψηλά'’ γιατί έχει φτάσει η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας και να κοιτάξουμε λίγο ψηλά. Μας έχει φάει η μιζέρια. Αυτή η πόλη αξίζει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε» εξήγησε για το σύνθημα της εκστρατείας του για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το δήμο της Αθήνας που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ξεκαθάρισε ότι, «το δημαρχείο, η καρέκλα, δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή και για μένα είναι αυτοσκοπός», εξηγώντας ότι, «δεν έχει σημασία ποιος είσαι, δεν έχει σημασία τις λες, αλλά τι κάνεις».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται για χρήση της τοπικής αυτοδιοίκησης ως «σκαλοπατάκι» για τη Βουλή, τα απέρριψε, υπενθυμίζοντας πως τα ίδια λέγονταν όταν είχε διεκδικήσει το δήμο Καρπενησίου και έπειτα την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Εγώ έμεινα και έκανα τη δουλειά μου», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κομματική ταυτότητά του, αλλά και το σε ποιους απευθύνεται, είπε πως «ο δήμαρχος είναι δήμαρχος όλων, είναι παντού και για τα πάντα. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το γραφείο του και κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Απευθύνεσαι σε όλους, εκπροσωπείς τους πάντες. Οι λακκούβες δεν έχουν χρώμα. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία» και εξήγησε ότι, «προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά από κάτω προς τα πάνω, υπερνικάμε τις όποιες διαφορές και διαφωνίες».

«Ο δήμαρχος δεν είναι μόνο υπεύθυνος, είναι υπόλογος για όλα», τόνισε και διερωτήθηκε «να βγω και να πω ότι δεν είμαι ΝΔ; Θα γελάνε και τα πλακάκια», είπε και συμπλήρωσε πως ο συνδυασμός του είναι «πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες,, από ανθρώπους που πονάνε την Αθήνα. Θα υπάρχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα».

«Απαιτείται συναίνεση», εξήγησε, σημειώνοντας πως «ο αντίπαλός μας δεν είναι εχθρός μας».

Σχετικά με τυχόν συγκρούσεις με το κεντρικό πολιτικό σύστημα που θα χρειαστεί να έχει ως ενδεχόμενος δήμαρχος και τι θα γίνει αν η κυβέρνηση είναι της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε πως «όσα χρόνια κάνω αυτήν τη δουλειά, έχουν περάσει τόσες κυβερνήσεις, τόσοι υπουργοί. Η πραγματικότητα είναι ότι εγώ έχω την αρχή: όποιος βοηθά το δήμο και την περιφέρειά μου είναι φίλος μου».

Αναφερόμενος σε κάποια παράδοξα στην αυτοδιοίκηση, μίλησε για τους δρόμους, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «οι δρόμοι είναι στον Δήμο, η διάβαση στην περιφέρεια και το φρεάτιο σε κάποιο υπουργείο», για το Πεδίον του Άρεως, αλλά και για το φορέα που είναι υπεύθυνος για την ανάπλαση της Αθήνας και τόνισε ότι, «αυτό είναι πρόκληση για όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν».

«Πιστεύετε ότι οι δρόμοι, το Πεδίον του Άρεως πρέπει να ανήκουν στο Δήμο; Πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη», είπε, τονίζοντας ότι, «αν οι Αθηναίοι μπλέξουν με μένα, θα ισχύσει το : τα παράπονά σας στο Δήμαρχο».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απελευθερωθεί από την κομματίλα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την οικογενειοκρατία, απάντησε πως «το ακούω εδώ και καιρό, είναι το κύριο επιχείρημα της αντιπολίτευσης», και εμφανίστηκε «περήφανος» για την οικογένειά του.

Άλλωστε, σημείωσε ότι, «όλα τα χρόνια στην αυτοδιοίκηση κρίνομαι για αυτά που κάνω, όχι για την οικογένειά μου».

Σχετικά με το δίλημμα «δήμαρχος ή βουλευτής», είπε πως έχει ξεκάθαρα απαντήσει από το 2010, αφού «ο δήμαρχος μπορεί να κάνει δουλειά, να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να πετύχει αποτελέσματα. Ο βουλευτής ούτε τη βρύση του χωριού του δεν μπορεί να φτιάξει».

Αναφορικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, συμφώνησε, λέγοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει χρόνια αυτόν τον τρόπο είσπραξής του, αφού «πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την τοπική αυτοδιοίκηση» με την κεντρική διοίκηση.

«Αν περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλη και ισχυρή αυτοδιοίκηση, θα ξέρει ο κόσμος πού πάνε τα χρήματα. Ο κάθε Δήμος θα αποφασίζει τι θα πληρώνουν οι δημότες του», εξήγησε.

Τέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, είπε πως «έχει γεράσει, έχει σκουριάσει» και πως «αν θέλουμε να αλλάξει, θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές». Ωστόσο, είπε, «αν κάποιοι αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση, τότε εγώ δεν είμαι ο άνθρωπός τους».