ΥΓΕΙΑ

Έχετε πυρετό; Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό;

Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες ιατρικές καταστάσεις και για το λόγο αυτό θεωρείται και ως «μηχανισμός άμυνας» του οργανισμού απέναντι στους εισβολείς.

Ο πυρετός διαπιστώνεται όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάνει ή ξεπερνά τους 37,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ ανησυχητικός θεωρείται ο πυρετός που ξεπερνά τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακά ή αναπνευστικά.

Πότε ένας ενήλικας με πυρετό πρέπει να δει ένα γιατρό

Τις περισσότερες φορές, οι ενήλικες δεν δίνουν μεγάλη σημασία στον πυρετό, ειδικά αν ο πυρετός είναι χαμηλός. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Mayo Clinic, ο πυρετός έχει πολλές πιθανές αιτίες. Συνηθέστερα, ο πυρετός είναι μέρος μιας ιογενούς λοίμωξης που θα υποχωρήσει από μόνη της. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα όπως:

Αν η θερμοκρασία είναι 39,4° C ή μεγαλύτερηΑν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρεςΑν τα συμπτώματα χειροτερεύουν

Καλέστε το γιατρό πηγαίνετε στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου αμέσως εάν οποιαδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα συνδυάζονται με πυρετό:

Σύγχυση ή υπερβολική υπνηλία, Σοβαρή κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), Πονόλαιμος, ειδικά με δυσκολία στην κατάποση ή αν στον ασθενή του τρέχουν τα σάλια από το στόμα, Εξάνθημα, Πόνος στο στήθος, Δυσκολία στην αναπνοή, Επαναλαμβανόμενοι εμετοί, Κοιλιακό άλγος, Αίμα στα κόπρανα, Πόνος κατά την ούρηση, Πρήξιμο στα πόδια

Η αντιμετώπιση του πυρετού γίνεται με τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων, ενώ καλό είναι να  αποφεύγεται η χρήση της ασπιρίνης και των ΜΣΑΦ λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών τους ιδίως από το γαστρεντερικό. Στα παιδιά η χρήση ασπιρίνης απαγορεύεται εντελώς λόγω κινδύνου πρόκλησης του θανατηφόρου συνδρόμου Reye.

Πηγή: healthreport.gr