ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κοτζιάς «ξαναχτυπάει»: Διαφωνεί και καταθέτει δική του πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του «ΠΡΑΤΤΩ», Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας από την Κομοτηνή σε εκδήλωση της κίνησης, εξαπέλυσε νέο… χτύπημα κατά της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοτζιάς αντιπρότεινε την υιοθέτηση μιας παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου: Να δημιουργηθεί ένα ειδικό εκλεκτορικό Σώμα αποτελούμενο κατά 60% από βουλευτές, κατά 30% από αυτοδιοικητικούς και κατά 10% από κληρωτούς πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής, με αφορμή την εκλογή του ύπατου πολιτειακού παράγοντα.

«Όσες φορές είχαμε δυισμό, διαρχία στην Ελλάδα είχαμε πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε την διαφωνία του με τις κομμάτι των συνταγματικών αλλαγών που προτάθηκαν στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν το νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προτείνει -στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης- να γίνονται διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή μια φορά το μήνα επί ένα εξάμηνο ώστε να επιχειρηθεί να επιτευχθεί συναινετική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εφόσον αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες να γίνεται απευθείας εκλογή από το λαό.