ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βάζω και στοίχημα…»: Όσα είπε στον Alpha ο Πρωθυπουργός για τις προσλήψεις και την Συμφωνία των Πρεσπών

"Αλλάζουν πολλά" με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα "ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Με τη συμφωνία, είπε ο Πρωθυπουργός δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη.
 
Τόνισε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.
 
"Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά", είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.
 
"Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα", "δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω, είπε ο Τσίπρας.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, εκτιμώντας πως η μάχη για να μη γίνουν οι περικοπές θα κερδηθεί. «Δίνουμε μάχη στο εξωτερικό ώστε να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες. Όσο η οικονομία επεκτείνεται θα υπάρχει χώρος δημοσιονομικός ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες», σημείωσε.
 
Ξεκαθάρισε εξάλλου πως θα εξαντλήσει μέχρι την τελευταία μέρα τη θητεία του, διαμηνύοντας πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος πως στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.
 
Εξίσου σίγουρος εμφανίστηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, παρά τις αντιδράσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Βάζουμε και στοίχημα αν θέλετε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η συμφωνία θα περάσει «γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει την χώρα».
 
Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει την δεδηλωμένη, εκτιμώντας πως ο Ο Πάνος Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και την σταθερότητα.