ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμπόλες μεταξύ Ευρωβουλής και ψηφοδελτίων της Ν.Δ εθνικών εκλογών

Με όλα τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ανοιχτά στο τραπέζι, στη Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις όχι μόνο για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, αλλά και για αυτό των ευρωεκλογών. Τα δύο θέματα είναι άλλωστε αλληλένδετα μεταξύ τους, καθώς βουλευτές θα δώσουν τη μάχη της ευρωβουλής και ευρωβουλευτές θα δοκιμάσουν την τύχη τους στις εθνικές εκλογές.

Η μόνη μετακίνηση από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών που έχει ανακοινωθεί ημί-επίσημα είναι αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μία απόφαση που ελήφθη κατά συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 5 Σεπτεμβρίου και μετά από έντονο παρασκήνιο, καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εφέρετο να συζητούσε να τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας, αλλά και το να δώσει τη μάχη του σταυρού σε μία από τις τρεις περιφέρειες που θα προκύψουν από την κατάτμηση της Β' Αθηνών. Ωστόσο επελέγη η λύση του να σταλεί στις Βρυξέλλες και ενώ είχε προηγηθεί ένα διάστημα τεταμένων σχέσεων με την ηγεσία της ΝΔ. Πάντως η μετακίνηση αυτή έχει προκαλέσει και σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οταν ανακοινώθηκε το σπάσιμο της Β' Αθηνών, πολλοί υπέθεσαν ότι η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Άννα Ασημακοπούλου θα πολιτευόταν στο Νότιο Τομέα, όπου θεωρείτο άλλωστε σίγουρη η εκλογή της. Ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης είχε ήδη αποφασίσει να την αξιοποιήσει στο ευρωψηφοδέλτιο, οπότε θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών. Στο Μοσχάτο είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της, καθώς σημειωτέον ότι είναι η τομεάρχης που έχει αναλάβει την αντιπολίτευση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποιος βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΔ για τα έργα και τις ημέρες του στον τομέα των ΜΜΕ.

Από την Ευρωβουλή φεύγει αντίστροφα η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία έχει δηλώσει ότι θα πολιτευθεί στην Α' Θεσσαλονίκης.

Τη μάχη των ευρωεκλογών αντίθετα αναμένεται να δώσουν ξανά από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές η Ελίζα Βόζενμπεργκ και ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, ενώ υπάρχουν σκέψεις ο Γιώργος Κύρτσος να μετακινηθεί στην Α' Αθηνών και όσον αφορά στο Θοδωρή Ζαγοράκη το σενάριο του δήμου Θεσσαλονίκης έχει κλείσει, παραμένει όμως ανοιχτό το σενάριο ένταξης του στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών στη συμπρωτεύουσα.

Οι μετακινήσεις πέραν όλων των άλλων έχουν και ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα και σε νέα πρόσωπα να δοκιμάσουν την τύχη τους στις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει έξι με επτά ευρωβουλευτές.