ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίτλοι τέλους για το νόμο Κατσέλη – Η επόμενη μέρα

Άρθρο του Γαβρήλου Χαλικιώτη*

Μετα τις τελευταιες ανακοινωσεις οτι επεσαν τιτλοι τελους για την προστασια της α’ κατοικιας,η μη παραταση του νομου βρισκει τους δανειοληπτες απροστατευτους. Εν αναμονη βεβαιως, της αντικαταστασης του νομου κατσελη (μ΄ εναν νεο νομο) που εν αγωνιως, περιμενουν οι χιλιαδες δανειοληπτες για να μπορεσουν να προστατευθουν οι πραγματικα οικονομικα αδυναμοι. Κριτηρια οπως α) το ατομικο –οικογενειακο εισοδημα, β) η αντικειμενια αξια θα παιξουν καταλυτικο ρολο στην ενταξη του δανειοληπτη με σκοπο την εξαιρεση της α΄ κατοικιας απο αναγκαστικα μετρα εκποιησης. Βεβαια, θα ηθελα να επισημανω οτι η τραπεζικη ¨επιεικεια¨ και σε συνδυασμο με την αυστηρη απαιτηση του ssmγια μειωση των κοκκινων δανειων κατα 50 δις περιπου βρισκει τη θεσπιση του νομου –πλαισου απαραιτητη. Πραγματικα ομως, αν αναλογιστει κανεις στο τελος της ημερας ποια θα ειναι η μεγιστη κοινη ωφελεια? Οπως λεει κ ο nas.

Αυτα τα περιπου 50 δις που υπ[οτιθεται θα πρεπει το τραπεζικο συστημα να ξεφορτωθει, πως αληθεια θα μπορεσει να τα εισπραξει? Με μαζικους πληστειριασμους? Εδω θα πρεπει να τονιστει οτι περα απο τη λα˙ι˙κη αντιδραση που σιγουρα συνοδευει μια τετοια διαδικασια. Χρηματοοικονομικα καποιος μπορει να δει οτι με τον ευτελισμο της τιμης της ακινητης περιουσιας (αφου οπως ακουγεται πολλα σπιτια θα βγουν στον πληστειριασμο) παραλληλα θα μειωθει και το συνολο της ονομαστικης –πραγματικης αξιας των ηδη υπαρχοντων εξασφαλισεων στο χαρτοφυλακειο που εχει η τραπεζα. Να το πουμε απλα, αν καποιο ακινητο εχει εκτιμηθει απο την τραπεζα για 100.000,00 ευρω θα εκποιηθει στον πληστειριασμο για 300.000,00 ευρω. Αρα αυτοματα εχουμε αμεση και βιαιη μειωση της εμπορικης αξιας ολων των ακινητων εξαλου πως θα πληρωνει ενας δανειοληπτης ενα δανειο 200.000,00 ευρω οταν θα γνωριζει οτι στην πιατσα αυτο το ακινητο δεν εχει πανω απο 30.000 με 40.000 ευρω? Πως οι τραπεζες θα καλυψουν τη διαφορα που θα προκυψει απο τη μειωση των εμπραγματων εξασφαλισεων τους? Ειναι ορατο δια γυμνου οφθαλμου οτι αυτη η λυση δε συμφερει και δεν πρεπει να προκριθει για την επιλυση των κοκκινων δανειων. Πωληση σε funs? Πολυ λιγοτερα κερδη, μια βεβαια προσκαιρη λυση, αλλα θ΄αποφερει τη μικροτερη προσδοκουμενη απαιτηση.

Τι ειχε πει λοιπον ο nas? ( ποια ειναι λοιπον η καλυτερη λυση? Μηπως θα πρεπει να το δουμε με μια συστημικη προσεγγιση?) Εχουμε τους δανειοληπτες οι οποιοι εχουν υποστει στο πετσι τους τη βαθυτερη παγκοσμια κριση σε αναλογια με αλλες χωρες τα τελευταια χρονια. Ανθρωπους που ειδαν τη ζωη τους ν΄αλλαζει σε μια νυχτα κι απ την αλλη τις τραπεζες που θα πρεπει να βγουν μ΄ενα αφηγημα που  να μιλαει για τη χρονικη στιγμη της αποκαταστασης των σχεσεων τους με τους δανειοληπτες. Να καταλαβουν λοιπον οτι σε καμια περιπτωση σημερα δεν μπορουν να εισπραξουν τ΄αρχικα ποσα, για ολους τους λογους που αναφεραμε σχετικα με την εμπραγματη εξασφαλιση. Απ΄την αλλη οι δανειοληπτες θα πρεπει να ξεκινησουν απο χθες να ρυθμιζουν προνομιακα τα δανεια τους ς΄εξειδικευμενους συμβουλους διεκδικοντας μεγαλα κουρεματα. Μεσα απο μια διεπιστημονικη προσεγγιση που θα φερει εισπραξιμοτητα για τις τραπεζες ( cash money ) θα βοηθησει τη ρευστοτητα των τραπεζων –(ισολογισμων). Απ΄την αλλη οι δανειοληπτες θα διωξουν οριστικα τη δαμοκλειο σπαθη των πληστειριασμων πανω απ΄το κεφαλι τους. Ρυθμισεις που θα ξεκινουν με την προυποθεση της αποπληρωμης των δανειων τους σε σχεση παντα με την πραγματικη εμπορικη αξια σημερα.

*Σύμβουλος επιχειρήσεων MBA