ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Στόχος μας η αύξηση του κατώτατου μισθού – Η διαδικασία έχει ξεκινήσει

«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων, προφανώς όχι τυχαία, ήταν από τα κεντρικά ζητήματα που στόχευσε η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της περιόδου 2010-2014 και συνέβαλε καθοριστικά στην ισοπέδωση των μισθών και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φτηνής και ευέλικτης εργασίας. Αυτή η συνταγή με τις ολέθριες συνέπειες δεν ήταν μόνο θέση των δανειστών, αλλά και συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της περιόδου 2010-2014» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον», την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου.

Μία επιλογή που, όπως είπε, «η ΝΔ και σήμερα υπερασπίζεται, δηλώνοντας ότι θέλει οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα να είναι στην καλύτερη περίπτωση προαιρετικά και η εφαρμογή τους να εξαρτάται αποκλειστικά από τη θέληση του εργοδότη». «Άλλη μία κορυφαία απόδειξη της λογικής που επέβαλε την υποβάθμιση της εργασίας ήταν και η δραστική μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

«Στον αντίποδα, για την κυβέρνησή μας, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων τα οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι «πλέον περνάμε σε μία νέα φάση, που για χιλιάδες συμπολίτες μας σημαίνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ενίσχυσης και προοπτικής».

«Είναι μία απάντηση σε όσους, μέχρι σήμερα, αρνούνται να αποδεχτούν ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει οριστικά. Είναι μία απόδειξη ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν αποτελεί τυπική διαφοροποίηση, αλλά οδηγεί σε δυνατότητες άσκησης πολιτικής που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη περίοδο, συνιστά ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο την οποία οι πολίτες θα αντιληφθούν στη καθημερινότητά τους» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία και τα ψέματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν, πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν. 4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση μειώνεται από το 2019 στο 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων. Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν τρικάκια φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.