ΔΙΕΘΝΗ

Τα Ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος κατά Facebook

Τα ιδρύματα Open Society Foundations επιτίθενται στο Facebook μετά την αποκάλυψη πως εταιρία δημοσίων σχέσεων που προσλήφθηκε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησε να δυσφημίσει τους επικριτές της υποστηρίζοντας ότι ήταν πράκτορες του Τζορτζ Σόρος. Ο Πάτρικ Γκασπάρντ, πρόεδρος του OSF, δήλωσε ότι οι μέθοδοι του Facebook «απειλούν τις ίδιες τις αξίες που στηρίζουν τη δημοκρατία μας», σε μια επιστολή που απευθύνθηκε στην Σέριλ Σάντμπεργκ, επικεφαλής λειτουργίας του Facebook και υπεύθυνης για τις πολιτικές δραστηριότητες της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Η OSF ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Σόρος το 1993 για να χρηματοδοτήσει ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι το Facebook είχε προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από την αυξανόμενη κριτική που δεχόταν για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016, προσλαμβάνοντας εταιρία συμβουλευτικής που θα στόχευε στους αντιπάλους του. Η συμβουλευτική εταιρεία, Defens Public Affairs, δημοσίευσε δεκάδες αρνητικά άρθρα σχετικά με άλλες εταιρείες τεχνολογίας σε μια «ειδησεογραφική» ιστοσελίδα που διαχειρίζονταν η ίδια η εταιρία. Ο Defens προσπάθησε επίσης να αναδείξει τον Σόρος, έναν μακροχρόνιο στόχο των αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας της ακροδεξιάς, ως κινητήρια δύναμη πίσω από τους επικριτές του Facebook. Μέχρι το καλοκαίρι, όπως ανέφεραν οι New York Times, η επιχείρηση είχε εμφανίσει τον Σόρος ως τη «δύναμη πίσω από αυτό που φαίνεται να είναι ένα ευρύ κίνημα κατά του Facebook».

Στην επιστολή προς το Facebook, o Γκασπάρντ επεσήμανε ότι «υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για δαιμονοποίηση του Σόρος και των ιδρυμάτων του, των οποίων ηγούμαι – μια προσπάθεια που οδήγησε σε απειλές κατά της ζωής του και την παράδοση βόμβας στο σπίτι του. Αναμφίβολα γνωρίζετε επίσης ότι πολλά από αυτά τα μισητά και φρικτά ψευδή και αντισημιτικά σχόλια διαδίδονται μέσω του Facebook». Παράλληλα εκφράζεται ο αποτροπιασμός του Γκασπάρντ και των ιδρυμάτων για το ρόλο του Facebook στη «διάδοση της άθλιας προπαγάνδας». «Αυτές οι προσπάθειες φαίνονται να αποτελούν μέρος μιας σκόπιμης στρατηγικής για να αποσπάσετε την προσοχή από τα πολύ σοβαρά προβλήματα για την ευθύνη που η εταιρεία σας αντιμετωπίζει. Αυτό είναι καταδικαστέο και παραβιάζει τις βασικές αξίες που πρεσβεύει η Open Society Foundations. Αλλά στο τέλος, δεν πρόκειται για τον Τζορτζ Σόρος ή την ΟSF. Οι μέθοδοί σας απειλούν τις ίδιες τις αξίες που στηρίζουν τη δημοκρατία μας», γράφει η επιστολή.

Σε μια ανακοίνωση, το Facebook δήλωσε ότι είχε τερματίσει τη σχέση του με την Defens Public Affairs, με έδρα την Ουάσινγκτον. Τα κορυφαία στελέχη του Facebook, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και της Σέριλ Σάντμπεργκ δεν γνώριζαν την συγκεκριμένη δουλειά της Defender, δήλωσε μια πηγή από την εταιρία στην εφημερίδα New York Times, της οποίας το δημοσίευμα αποκάλυψε τη συνεργασία. Σε δήλωση, το Facebook τονίζει ότι δεν είχε αποκρύψει τους δεσμούς με την Defenders και διαψεύδει ότι είχε ζητήσει από την επιχείρηση να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες. Το Facebook αρχικά προσέλαβε την Definers για να παρακολουθήσει ειδήσεις σχετικά με το κοινωνικό δίκτυο. Επέτεινε τη σχέση με την εταιρεία τον Οκτώβριο του 2017, όταν το Facebook κατηγορήθηκε για το πώς οι Ρώσοι πράκτορες είχαν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για προπαγάνδα και fake news πριν από τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016.