ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία!

Όπως προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ  ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας θα κινηθεί φέτος σε 2,1%, σε 2,2% το 2019 αλλά η ανάκαμψη θα ξαναπέσει στο 2,1% το 2020.

Όπως τονίζει σε έκθεση του  εάν ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης «θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους ή αν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού υπερβεί τους στόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια αλλαγή προτεραιοτήτων μεταξύ των στοχευμένων κοινωνικών μέτρων και των Επενδύσεων σε υποδομές, καθώς και να συνεχίσει να διευρύνει τη φορολογική βάση.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ αποτιμά θετικά την προωθούμενη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και μερισμάτων , στον ΕΝΦΙΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των Κρατών μελών του ΟΟΣΑ στις επιβαρύνσεις αυτές.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει προβλήματα και αργή πρόοδο στην προσέλκυση νέων ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκτιμά ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση παραμένει περιοριστικός παράγοντας για την κατανάλωση.

Για το χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ευμετάβλητες καθώς υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.