ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε Βρετανό για κατασκοπεία στα Αραβικά Εμιράτα

Ο Βρετανός Μάθιου Χέτζις καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Αμπού Ντάμπι για κατασκοπεία προς όφελος ξένης χώρας.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος και απογοητευμένος από τη σημερινή ετυμηγορία», αντέδρασε ο υπουργός σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα και στην οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες αυτής της υπόθεσης στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης πως είναι «βαθιά απογοητευμένη» και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή της θα προσφύγει στις αρχές των Εμιράτων στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως «γνωστοποίησε με σαφήνεια και επανειλημμένα πως η διαχείριση αυτής της περίπτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έχει συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας, οι οποίες πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη». «Εκφράζω τη λύπη μου που φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο και καλώ τα Εμιράτα να επανεξετάσουν την περίπτωση», πρόσθεσε.

«Η ετυμηγορία αυτή δεν ήταν αυτό που περιμέναμε από έναν φίλο και έμπιστο εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου και αντιβαίνει σε διαβεβαιώσεις που δόθηκαν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο οποίος υπενθύμισε πως μίλησε για την περίπτωση του Μάθιου Χέτζις στον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, τον Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ.

«Έθεσα προσωπικά την περίπτωση του Μάθιου Χέτζις στο πιο υψηλό επίπεδο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ιδιαίτερα στη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Αμπού Ντάμπι στις 12 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία αυτή, μίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Οι προξενικές υπηρεσίες μας βρίσκονται σε στενή επαφή με τον Μάθιου Χέτζις και την οικογένειά του. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατό για να τον υποστηρίξουμε», πρόσθεσε ο Χαντ.

Ο Μάθιου Χέτζις εργαζόταν για τη διδακτορική διατριβή του στο πανεπιστήμιο του Ντάραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία. Συνελήφθη στις 5 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, αφού μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πάρει συνεντεύξεις για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική της χώρας στο ζήτημα της ασφάλειας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία. Η ακροαματική συνεδρίαση διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά της ώρας και ο συνήγορος υπεράσπισης δεν ήταν παρών», δήλωσε η εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Στα Εμιράτα, οι ακροαματικές συνεδριάσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν είναι ανοικτές για τον ξένο Τύπο ενώ ο Χέτζις έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο γενικός εισαγγελέας των Εμιράτων, ο Χαμάντ αλ-Σάμσι, είχε ανακοινώσει πως ο Μάθιου Χέτζις θα δικαστεί στο Αμπού Ντάμπι «με κατηγορίες ότι διεξήγε κατασκοπεία για μια ξένη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική ασφάλεια του κράτους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιούσε το καθεστώς του ερευνητή που είχε ως κάλυψη και οι κατηγορίες εναντίον του βασίζονται «σε αποδείξεις».

Ο Βρετανός “κρατείται σε απομόνωση σε τοποθεσία που δεν έχει αποκαλυφθεί» και έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στο προσωπικό του προξενείου και στην οικογένειά του”, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σύζυγός του Ντανιέλα Τεχάντα μετά την προσωρινή αποφυλάκισή του στις 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από τη σύζυγό του, ο Χέτζις είχε τότε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και να παραμείνει στο Ντουμπάι.

«Βρίσκομαι σε σοκ και δεν ξέρω τι να κάνω. Ο Μάθιου είναι αθώος», τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση της όλης υπόθεσης «ήταν πολύ κακή εξαρχής, καθώς κανένας δεν έπαιρνε στα σοβαρά την περίπτωση του συζύγου μου».

Η Ντανιέλα Τεχάντα κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση, λέγοντας πως φοβάται «πολύ γι’ αυτόν». «Ο εφιάλτης μας χειροτερεύει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ