ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes έφτιαξε αυτοκίνητο που επικοινωνεί με τους πεζούς!

Στο πλαίσιο της εξέλιξης της αυτόνομης οδήγησης και των υποστηρικτικών τεχνολογιών, η γερμανική φίρμα ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα που αλληλεπιδρά με τους πεζούς.

Η τεχνολογία του μέλλοντος χρησιμοποιείται σε μία πρωτότυπη S-Class, η οποία εφοδιάζεται με «έξυπνους» αισθητήρες και ραντάρ. Το αυτοκίνητο περιγράφεται ως «Cooperative Car» και εκτός από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, φέρει ειδικά φώτα στην οροφή και ηχεία που προειδοποιούν τους πεζούς.

Μία σειρά αισθητήριων οργάνων και ραντάρ που συνεργάζονται με όλα τα φώτα και τα ηχεία σκανάρουν την περιοχή που κινείται το όχημα και, όταν εντοπίσουν πεζό, ακολουθούν την κίνησή σαν ψηφιακά μάτια, ειδοποιώντας τον για την παρουσία της αυτόνομης S-Class.

Στη συνέχεια μία δέσμη από φωτεινές λωρίδες προτείνει στον πεζό ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει. Αν ο χρήστης του δρόμου δεν αντιληφθεί το αυτοκίνητο, τότε αναλαμβάνουν τα ηχεία, μεταδίδοντας ηχητικά σήματα που τραβούν την προσοχή του.

Παράλληλα, η επιπλέον σειρά LED φώτων που έχει τοποθετηθεί τόσο στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου όσο και πίσω, αναβοσβήνει με διαφορετικό ρυθμό, προκειμένου να δείξει αν το όχημα βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης ή αν ετοιμάζεται να εκκινήσει από στάση.

Η εξέλιξη των παραπάνω λειτουργιών και του κώδικα επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων και πεζών αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα των μεγάλων κατασκευαστών, όπως δήλωσε ο ερευνητής της Daimler, Alex Mankowsky.