ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας διαβεβαιώνει: Δεν έχει κλώνο!

Εκτός από τα αδιευκρίνιστα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι έχει να αντιμετωπίσει και την ακραία συνωμοσιολογία.

Την Δευτέρα προχώρησε σε επίσημη δήλωση προκειμένου να διαψεύσει τις αναφορές ότι στην πραγματικότητα έχει πεθάνει και αντικατασταθεί από σωσία ή κλώνο του.

«Είμαι εγώ στα αλήθεια» διαβεβαίωσε.

Ο 76χρονος Μπουχάρι, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του τον Φεβρουάριο, ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας από τις εκλογές του 2015, και μάλιστα έλειψε με «αναρρωτική άδεια» το 2017, όταν νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες στη Βρετανία.

Επιμένει τώρα ότι χαίρει καλής υγείας, διαβεβαίωσε που όπως φαίνεται δεν έπεισε όλους τους Νιγηριανούς.

Σύμφωνα με έρευνα του AFP, οι φήμες ότι ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε από κλώνο, ή από σωσία που προήλθε από το Σουδάν και ονομάζεται «Τζουμπρίλ» πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 2017 και εξαπλώνονται έκτοτε στο Facebook, το Twitter και το YouTube, όπου έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο προβολές.

Η αντιπολίτευση έχει βάλει το χεράκι της, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Νάμντι Κάνου, επικεφαλής του κόμματος των Αυτοχθόνων Λαών της Μπιάφρα (IPOB) δίνει τροφή στις φήμες, και πρόσφατα ανάρτησε δύο φωτογραφίες του προέδρου, από τις οποίες η μία είχε αντιστραφεί, για να δείξει ότι ο «σωσίας» είναι αριστερόχειρας, σε αντίθεση με το δεξιόχειρο πρωτότυπο.

Οι συνωμοσιολογικές αναρτήσεις χρησιμοποιήσαν μέχρι και μια εικόνα από την ταινία Face/Off για να υποστηρίξουν ότι το πρόσωπο του νεκρού Μπουχάρι «μεταμοσχεύθηκε» σε σωσία.

Ως απάντηση, ο βοηθός του προέδρου ανάρτησε βίντεο με τη δήλωση του Μπουχάρι, στην οποία καταδίκασε τους «ανίδεους και άπιστους» πίσω από τις φήμες.