ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέκα δις ευρώ νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2019

Προσπάθειες τόνωσης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες. Οι σχεδιασμοί για σημαντικές νέες «καθαρές» χορηγήσεις κόντρα στο πρόβλημα των NPEs και της ανεμικής εισροής καταθέσεων. Ποιοι κλάδοι εμφανίζονται ως οι «εκλεκτοί».

Νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2019 σχεδιάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι διοικήσεις τους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό να αυξηθεί -σε μικρό ποσοστό-, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου εξομαλυνθούν, σε συνδυασμό με την ταχύτερη υλοποίηση ορισμένων από τις δράσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα 10 δισ. ευρώ αφορούν, όπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη στο Euro2day.gr, νέες εκταμιεύσεις, χωρίς δηλαδή σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων που θα αναδιαρθρωθούν και οι οποίες εκτιμώνται στην περιοχή του 1-1,5 δισ. ευρώ.

Μολονότι οι καταθέσεις, που αποτελούν σταθερά την πλέον φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών, συνεχίζουν να επιστρέφουν στο σύστημα με ρυθμούς χελώνας, το 2019 αναμένεται μια σειρά από συνδυαστικούς παράγοντες να οδηγήσουν την πιστωτική επέκταση σε θετικό έδαφος. Επίσης, οι τράπεζες, βλέποντας τα έσοδα από τόκους να είναι αδύναμα, έχουν αποφασίσει να αλλάξουν στρατηγική και να ανοίξουν σιγά σιγά τη στρόφιγγα, εφόσον ο υποψήφιος δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις. «Χωρίς νέες χορηγήσεις δεν θα υπάρξει αύξηση των εσόδων», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει:

«Σαφώς θα είμαστε αρκετά αυστηροί στα κριτήρια δανειοδότησης, αλλά ήρθε η ώρα να κυνηγήσουμε εμείς τους πελάτες, κυρίως τις επιχειρήσεις».

Οι κλάδοι

Κατ' επανάληψη τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη σε δηλώσεις τους έχουν προβάλει το επιχείρημα ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, διότι δεν υπάρχει ζήτηση και ικανοποιητικά business plans από τις επιχειρήσεις. «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση», αναφέρει ο συνομιλητής μας. «Εν μέσω της αβεβαιότητας, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν λογικό να μην υπάρχει ζήτηση, καθώς όλοι, ακόμη και οι υγιείς, είτε επρόκειτο για επιχειρηματίες είτε για ιδιώτες, δεν ανοίγονταν σε τραπεζικό δανεισμό. Από το 2019 εκτιμούμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει, πόσω μάλλον όταν τελειώσει και η παρατεταμένη ήδη προεκλογική περίοδος».

Οι κλάδοι στους οποίους οι τράπεζες εστιάζουν την πολιτική τους ως προς τη διάθεση νέων δανείων είναι:

– Ο τομέας της ενέργειας. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τα επενδυτικά projects στο ενεργειακό κομμάτι είναι πολλά και αφορούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρκεί το δημόσιο να γίνει φιλικό στις επενδύσεις και τα αρμόδια υπουργεία και οι διευθύνσεις τους να μη βάζουν συνέχεια εμπόδια.

– Ο κλάδος του τουρισμού. Πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζει να λειτουργεί και ήδη τα επιχειρηματικά σχέδια από την κατασκευή ενός απλού ξενοδοχείου μέχρι μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων είναι πάρα πολλά.

– Η μεταποίηση. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, ο κλάδος της μεταποίησης αποτελεί αιχμή για την οικονομία αλλά και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα και οι παλαιότερες εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, ωστόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία νέων καινοτόμων εταιρειών προσανατολισμένων στα δεδομένα της εποχής, με αιχμή την τεχνολογία.

– Οι εξαγωγές. Όσες επιχειρήσεις «έχουν σοβαρό προϊόν και εξαγωγικό πλάνο θα βρουν την πόρτα της χρηματοδότησης ανοικτή», αναφέρουν.

Πηγή: Euro2day