ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρακόπουλος: Αναμένουμε εξηγήσεις για τη δολοφονία Κατσίφα

«Οι πρόσφατες φωνές απόγνωσης των Βορειοηπειρωτών, που βιώνουν πλέον ένα νέο κύμα τρομοκρατίας από το αλβανικό κράτος, μετά τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα στις Βουλιαράτες, αποδεικνύουν ότι τα Τίρανα συνεχίζουν, δυστυχώς, να κινούνται στο ίδιο επικίνδυνο μονοπάτι της παραβίασης των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Απέναντι, σε αυτήν την απαράδεκτη στάση, η Αθήνα και ο ελληνισμός οφείλουν να κρατήσουν αταλάντευτα αυστηρή θέση, χρησιμοποιώντας κάθε διπλωματικό εργαλείο που διαθέτουν, για να αναγκαστεί η γειτονική χώρα, που ρέπει προς έναν ακραίο εθνικισμό, να αλλάξει ρότα, πριν να είναι αργά. Αναμένουμε, λοιπόν, από το υπουργείο Εξωτερικών να πράξει τα δέοντα, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του ομογενούς Κ. Κατσίφα, για την οποία η αλβανική πλευρά οφείλει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, σε σχετική του ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ερώτηση απευθυνόταν και προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με την απαράδεκτη στάση της ΕΛΑΣ, που με ανακοίνωσή της ουσιαστικά έδινε άλλοθι στις αλβανικές αρχές για την δολοφονία ενός Έλληνα υπηκόου -για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ότι «το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη άμεσα, την 28η.10.2018, σε Ανακοίνωση για το απαράδεκτο γεγονός η επιχείρηση της Αλβανικής Αστυνομίας να καταλήξει στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής του ομογενούς μας και Έλληνος πολίτη, τονίζοντας ότι αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κ. Κατσίφας.

Επιπροσθέτως, σε δημόσιες τοποθετήσεις μου τόνισα την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να προστατευθούν τα δικαιώματα των ομογενών μας στη γειτονική χώρα, ώστε και οι δύο πλευρές να διατηρήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο καλό επίπεδο που έχουμε φθάσει.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο επιτοπίως στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, όσο και στην Αθήνα πραγματοποίησε σειρά διαβημάτων και επαφών για την άμεση αποδέσμευση της σορού του Κ.Κατσίφα από τις αλβανικές αρχές και την παράδοσή της στην οικογένεια του, προκειμένου ενταφιασθεί.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στα ζητήματα της ΕΕΜ, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Ελληνικής πολιτείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο μας εργάζεται συστηματικά, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων για την προώθηση και προάσπιση των μειονοτικών δικαιωμάτων των ομογενών μας, τα οποία, πέρα από το επίπεδο των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, εντάσσονται στις πέντε καίριες ρητές προϋποθέσεις, που έχει θέσει η ΕΕ (με ενεργή συμμετοχή και της Ελλάδος) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας κατά τρόπο βιώσιμο, ολοκληρωμένο και συμπεριληπτικό. Έχουμε σαφέστατα διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι οι εξελίξεις ως προς την ΕΕΜ επηρεάζουν άμεσα την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας».