ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «υπαινιγμοί» Τσακαλώτου που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα… ανοιχτά!

Υπαινιγμούς και για «πάγωμα» της μείωσης του αφορολόγητου αφήνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο υπουργός Οικονομικών συνιστά υπομονή, σε ό,τι αφορά τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, όπως συνιστούσε, τονίζει, και σε όσους προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει όλο τον δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, καθώς ένα κομμάτι κατευθύνεται σε δράσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούμε πλέον τις συνθήκες για ανάκαμψη, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία», δηλώνει. «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα», συμπληρώνει ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα επιτόκια και σημειώνει ότι επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές.